latinica  ћирилица
02/05/2016 |  14:01 | Autor: SRNA

Harms ne očekuje nove sankcije protiv Rusije

Potpredsjednik Zelene stranke u Evroparlamentu Rebeka Harms ne očekuje nove sankcije protiv Rusije zbog izrazito jakog protivljenja nekih zemalja unutar EU.
Moskva - Foto: ilustracija
MoskvaFoto: ilustracija

Ona u intervjuu za ukrajinski list "Liga net" navodi da je pitanje da li će u EU uopšte opstati sadašnje sankcije protiv Rusije.

Harmsova ističe da kod mnogih država EU postoji jaka opozicija koja se protivi uvođenju novih sankcija.

U Njemačkoj su socijaldemokrati, koji se nalaze u vladajućoj koaliciji, spremni da normalizuju odnose sa Rusijom, napominje ona.

Harmsova ne vjeruje da će većina država EU odobriti "Savčenko listu" /dopis svih umiješanih u hapšenje ukrajinskog pilota Nađe Savčenko/ dostavljen državama EU, kako bi im bile uvedene sankcije.

"Možda će to odobriti baltičke zemlje, ali ostale države EU neće im se pridružiti", tvrdi Harmsova.

Ranije je u EU objavljeno kako anketirani Nijemci, njih 69 odsto, smatraju da se treba "zbližiti sa Rusijom", dok ih je čak 95 odsto za političko zbližavanje Rusije i EU.

Zastupnici francuskog parlamenta odobrili su nedavno prijedlog rezolucije koju je predložila opozicija, a koja poziva vlast na prestanak daljih sankcija protiv Rusije. U glasanju je učestvovalo 99 zastupnika - 55 je bilo za, a 44 protiv rezolucije.