latinica  ћирилица
02/05/2016 |  15:59 | Autor: SRNA

Švajcarske vlasti prate aktivnosti 400 džihadista na društvenim mrežama

Švajcarske vlasti prate posredstvom društvenih medija aktivnosti oko 400 potencijalnih džihadista koji bi mogli da predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, saopštila je danas obavještajna služba NDB.
Teroristi na društvenim mrežama (ilustracija) - Foto: RTRS
Teroristi na društvenim mrežama (ilustracija)Foto: RTRS

Švajcarska ne predstavlja primarnu metu za islamističke napade zato što ne učestvuje u vojnoj kampanji protiv grupa poput "Islamske države", ali je, uprkos tom, podignut nivo bezbjednosne prijetnje, navodi se u godišnjem izvještaju NDB-a.

U izveštaju je objavljena fotografija švajcarskog pasoša pored eksplozivnog pojasa koju je postavio na internetu džihadista za koga se sumnja da je boravio na Bliskom istoku, te video-snimak "Islamske države" u kome je, među 60 meta islamista, istaknuta švajcarska zastava.

"U Švajcarskoj se očekuju pojedinačni napadi, ili napadi manjih grupa koje će se sprovoditi uz upotrebu jednostavnih sredstava, uz malo pripreme i minimalno logističkih napora", navodi se u ovom izvještaju.

Vlasti posebnu pažnju obraćaju na osumnjičene džihadiste-povratnike, posebno iz zemalja poput Sirije, gdje se vjeruje da prošli obuku za izvršavanje napada.

Švajcarski sud je prošlog mjeseca osudio tri Iračanina za krivično djelo terorizma, što je presuda za koju tužilaštvo smatra da treba da pošalje poruku koja govori da ova zemlja nije "laka meta".

Tri optuženika su uhapšena početkom 2014. godine pod sumnjom da su planirali terorističke napade i pomagali militantima "Islamske države" prilikom ulaska u zemlju.

Švajcarska kancelarija državnog tužilaštva trenutno ima više od 60 otvorenih slučajeva vezanih za džihadiste.