latinica  ћирилица
03/05/2016 |  08:26 | Autor: B92

Kipar Turskoj: Hoćete u EU? Ispunite uslove

Vlada Kipra je upozorila da Turska mora ispuniti sve uslove da bi EU ukinula vize za putovanja njenih državljana na teritoriju EU.
Kipar - Nikozija     (Foto:Flickr) -
Kipar - Nikozija (Foto:Flickr)

Osim toga, oni navode i da Ankara mora dopustiti i putovanja državljana Kipra u Tursku.

Predstavnik za štampu vlade u Nikoziji, Nikos Hristodulidis - prenosi atinski sajt "Pondiki", izjavio je da ne može biti ustupaka EU nijednoj zemlji i da je među kriterijumima koje Ankara mora da ispuni za ukidanje viza i to da državljani Kipra imaju slobodan pristup Turskoj, kao i državljani svih drugih zemalja EU.

"Ako Ankara to ne prihvati i ne sprovede, ne mogu se ukinuti vize za državljane Turske", rekao je Hristodulidis.

Evropska komisija predstaviće u srijedu zemljama-članicama izvještaj o tome u kojoj meri se Turska pridržava 72 kriterijuma za donošenje odluke o ukidanju viza, što će potom razmotriti svaka članica EU pojedinačno, zatim će prijedlog njihove odluke razmotriti Evropski parlament, a konačnu odluku će donijeti Evropski savjet - samit EU.

Obećanje o ukidanju viza Turska je dobila od EU u zamenu za prihvatanje migranata koje EU deportuje iz Grčke.

Podsjećamo, Turska je 1974. izvršila invaziju na Kipar i okupirala značajne dijelove ostrva i tada je došlo do uspostavljanja delimično autonomnog režima u okupiranim dijelovima na sjeveru ostrva.

Aktuelne nesuglasice su doprinijele podjeli ostrva na četiri dijela: Kiparska Republika na jugu, Turske Republike Sjeverni Kipar (koji priznaje samo Turska) na sjeveru ostrva, Zelenu liniju Ujedinjenih nacija, koja dijeli ostrvo na dva dijela i dve suverene baze, nad kojima je Velika Britanija zadržala kontrolu nakon proglašenja nezavisnosti Kipra.