latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:23 | Autor: SRNA

Protestno pismo RAK-u zbog izvještavanja BHT

Republička organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila uputila je danas protestno pismo generalnom direktoru Regulatorne agencije za komunikacije Predragu Kovaču zbog "jednostrane i tendenciozne uređivačke politike BHT-a o događajima iz proteklog rata na štetu srpskih žrtava rata i istine o ratu".
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović rekao je da će Republička organizacija, ukoliko BHT nastavi ovakvu uređivačku politiku, pozvati sve porodice poginulih, kao i ostale građane Republike Srpske da ne plaćaju RTV taksu koja se odnosi na BHT.

On tvrdi da je ovakva uređivačka politika BHT-a u "kontinuitetu u posljednjih 10 godina", napomenuvši da su se i ranije obraćali RAK-u koji im je odgovorio da je to stav uređivačke politike ove medijske kuće.

Mitrović je naveo da je BHT, podsjetivši javnost na ratna dešavanja 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prenijela da su srpske snage napale Predsjedništvo BiH, a ne saopštavaju da je muslimanska paravojska tada napala Dom ЈNA, te 3. maja kolonu ЈNA koja je tada mirno napuštala Sarajevo.

On je podsjetio da su pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i TO BiH napali 2. maja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu ЈNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva, te da su u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

- Kada je riječ o najnovijem incidentu na Vaskrs u KPZ Zenica, BHT je obavijestila javnost da su se potukli zatvorenici, a ne da su srpske zatvorenike napali i pretukli bošnjački zatvorenici iz selefijskog pokreta - naveo je Mitrović.