latinica  ћирилица
03/05/2016 |  13:16 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Svjedočenja o Dobrovoljačkoj (FOTO)

Željko Pantelić, jedan od preživjelih iz kolone ЈNA koju su na današnji dan prije 24 godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu napale muslimanske snage, izjavio je da niko iz te kolone koja je napuštala grad nije ispalio ni metak.
Dobrovoljačka ulica - Foto: arhiv
Dobrovoljačka ulicaFoto: arhiv

Pantelić, koji je u to vrijeme imao čin poručnika ЈNA, ranjen je u napadu.

- Izlazak kolone bio je dogovoren, ali je ona presječena i napadnuta. Niko iz kolone nije metak opalio, ljudi su jednostavno imali naređenje da ne pružaju otpor - rekao je Pantelić.

Pantelić je ogorčen što je u Sarajevu jučerašnji dan obilježen kao dan odbrane grada i očuvanja BiH.

- Sramota je da se 2. maj slavi kao dan odbrane Sarajeva, jer ЈNA nije bila nikakav agresor, a dan oslobođenja bi značio da se oslobađaju od nečega - istakao je Pantelić.

Prema njegovim riječima, vojnici ЈNA u Sarajevu u to doba nisu mogli da ugroze bilo koga jer su bili blokirani u kasarnama.

- Drugog maja 1992. godine izginuli su vojnici i kolege iz moje jedinice koji su samo pošli da spasavaju jedni druge - dodao je Pantelić, podsjećajući da je prvo napadnut Dom ЈNA.

Potom je, dodao je, napadnuta kolona vojske koja je pošla da spase ljude koji su bili u Domu ЈNA, a kasnije i ekipe iz tadašnje Vojne bolnice koje su pošle da pruže pomoć blokiranim i napadnutim pripadnicima ЈNA.

- Nema nikakvog govora o nekakvom presjecanju, osvajanju Sarajeva - zaključio je Pantelić, uz ocjenu da poruke mira i suživota koje svake godine šalju učesnici obilježavanja godišnjica stradanja vojnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici nisu urodile plodom u Sarajevu.

Željko Pantelić (foto: Srna)

Poput Pantelića, koji svake godine iz Srbije dolazi na obilježavanje ovog zločina, u Sarajevo su danas došle i porodice stradalih u Dobrovoljačkoj ulici.

Bogdana Tomović, majka ubijenog Zdravka, razočarana je što ni 24 godine od zločina nad pripadnicima ЈNA niko za to nije odgovarao, ali ni što nije moguće postaviti dostojno obilježje stradalima ili doći do kasarne odakle je krenula kolona ЈNA.

- Čekam 24 godine da se usijane glave ohlade i priznaju da su napravile taj zločin nad nedužnima, da su mi ubili sina, njegove drugove i starješine - rekla je novinarima Tomovićeva, koja ne može da se pomiri sa navodima iz Federacije BiH da je kolona ЈNA bila legitimna meta.

Počast vojnicima ЈNA ubijenim prvih dana maja u Sarajevu danas su u Dobrovoljačkoj ulici odali članovi porodica stradalih, preživjeli u tom zločinu, te zvaničnici Republike Srpske.

Na mjestu stradanja vojnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici služen je pomen, prislužene su svijeće i položeno cvijeće.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu ЈNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva.

U Sarajevu su 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

Mekenzi: Najgori dan u mom životu

Pošto je sporazum postignut, kolona sa vozilima ЈNA krenula je iz komande u naselju Bistrik, a na njenom čelu nalazio se transporter u kojem su, kao zaštitnici, bili Izetbegović, generali Mekenzi i Kukanjac.

Luis Mekenzi (foto: Screenshot)

Samo kilometar dalje, kada je transporter na čelu konvoja izbio iz Dobrovoljačke ulice na Skenderiju, oko 20 teritorijalaca preprečilo je put vozilo, odsjekavši ostatak kolone, a iz okolnih kuća, sa samo pedesetak metara, muslimanske snage otvorile su vatru.

Pripadnici ЈNA, uglavnom mladi vojnici, bespomoćno su sjedili u vozilima i na kamionima, a, prema svjedočenjima preživjelih, likvidacije su bile brutalne - napadači su izvlačili nenaoružane vojnike, oficire i civilna lica koja su uz ponižavanje, ranjavali i ubijali na ulici.

- Mogao sam da vidim kako vojnici teritorijalne odbrane proturaju cijevi kroz prozore civilnih automobila, koji su bili dio konvoja, i pucaju. Vidio sam kako se krv sliva niz vjetrobrane kola - napisao je u svojoj knjizi "Čuvar mira - put u Srajevo", general Mekenzi.

Načelnik "plavih šljemova" zapisao je tada u svoju bilježnicu: "Bio je to definitivno najgori dan u mom životu".

Za zločine u Dobrovoljačkoj ulici još niko nije odgovarao.

Izvor: Srna, RTS