latinica  ћирилица
03/05/2016 |  13:29 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Linta: Bez kažnjavanja odgovornih nema pomirenja

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da činjenica da ni nakon 24 godine od krvavog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu za taj zločin niko nije odgovarao ukazuje da bošnjačka intelektualna i politička elita želi da održi lažnu tezu da su Srbi agresori, a Bošnjaci žrtve i da stoga treba ukinuti Republiku Srpsku i uspostaviti unitarnu BiH.
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić) - Foto: TANЈUG
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)Foto: TANЈUG

On je iskazao ogorčenje i zabrinutost što u Sarajevu ne postoji politička volja da krvici budu kažnjeni, a porodice žrtava dobiju odgovore ko je naredio, a ko ubio njihove najmilije.

Linta je, istovremeno, pozvao Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da nastavi intenzivnu istragu protiv većeg broja osumnjičenih lica na čelu sa Ejupom Ganićem koji su odgovorni za ratni zločin nad pripadnicima bivše ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici.

- Bez kažnjavanja odgovornih iz reda bošnjačkog naroda za brojne ratne zločine nad Srbima nije moguće govoriti o trajnom miru, dobrosusjedskim odnosima između Srbije i BiH i pomirenju između dva naroda - poručio je Linta.