latinica  ћирилица
03/05/2016 |  13:59 | Autor: SRNA

Bijeljina: Skupštinska većina oko SDS-a na provjeri 11. maja

Skupštinska većina okupljena oko SDS-a u Bijeljini biće na provjeri 11. maja kada će se odlučivati o zahtjevu 11 odbornika za razrješenje načelnika Odjeljenja za finansije Milorada Sofrenića.
Bijeljina - Foto: ilustracija
BijeljinaFoto: ilustracija

Predsjednik lokalnog parlamenta Dragan Đurđević izjavio je nakon današnjeg međustranačkog sastanka u Gradskoj upravi da su na posljednjem zasjedanju u aprilu snage vladajućih i opozicije bile izjednačene sa po 14 glasova, pa će tri odbornika odlučiti o tome ko će imati skupštinsku većinu.

Prema njegovim riječima, Skupština grada u Bijeljini trenutno djeluje u nesvakidašnjim uslovima sa osam ili devet nezavisnih odbornika, a za traženu smjenu načelnika za finansije potrebna je podrška 16 od 31 odbornika.

"Inicijativa za smjenu pokrenuta je zbog nepoštovanja naredbe o plaćanju i neispravljanja grešaka koje su uočene internom revizijom iz novembra prošle godine", rekao da Đurđević.

On je dodao da Gradska uprava Bijeljine prema pojedinim političkim partijama i dobavljačima ima neisplaćenih obaveza i iz 2014. godine, nekima u prošloj godini uopšte nije plaćano, dok se drugima isplaćivalo i unaprijed.

Đurđević kaže da se inicijativa 11 odbornika za smjenu Sofrenića ne odnosi i na gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića, jer postoji zakonska obaveza da se inicijative za smjenu gradonačelnika ne pokreću kada se već uđe u izbornu godinu.

"Kada je riječ o gradonačelniku, evidentni su propusti u radu i nepoštovanje skupštinskih odluka, na taj način gradonačelnik zaista ne može da upravlja gradskom imovinom i mislim da je toj bahatosti došao kraj", istakao je Đurđević.

Kao primjere nezakonitosti i propusta u radu gradonačelnika Mićića, Đurđević je naveo odluke o gradskoj apoteci, pozorištu i kafeu u Centru za kulturu.

Đurđević je rekao novinarima da je član skupštinske komisije za izbor i imenovanja Јusuf Trbić podnio ostavku i da će ova komisija raditi u krnjem sastavu od četiri odbornika, a njene odluke donose se većinom glasova.

On kaže da na sjednici 11. maja možda bude pokrenuta i inicijativa za njegovu smjenu, ali je uvjeren da neće biti dovoljan broj odbornika za tu smjenu.

Na dnevnom redu Skupštine grada biće i nacrt rebalansa gradskog budžeta koji se uvećava za milion maraka, koliko je iz Fonda solidarnosti Republike Srpske doznačeno Bijeljini za eksproprijaciju zemljišta zbog izgradnje nasipa uz rijeku Drinu.