latinica  ћирилица
03/05/2016 |  14:10 | Autor: SRNA

"Hitno potpisati memorandum o služenju kazne u najbližem mjestu boravka"

Odbor za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske insistiraće da hitno bude potpisan prije nekoliko godina usaglašeni memorandum Ministarstva pravde Srpske i federalnog Ministarstva pravde prema kojem bi osuđenim licima bilo omogućeno da služe kaznu u kazneno-popravnoj ustanovi koja je najbliža mjestu njihovog stanovanja.
Odbor NSRS - supruge pretučenih zatvorenika - Foto: RTRS
Odbor NSRS - supruge pretučenih zatvorenikaFoto: RTRS

Ovo je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao predsjednik Odbora Slobodan Protić, poslije sastanka sa porodicama srpskih osuđenika koje su selefije pretukle u KPZ Zenica na Vaskrs.

Sastanku je prisustvovao i Ombudsman za ljudska prava BiH iz reda srpskog naroda Ljubinko Mitrović, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Protić je naglasio da memorandum, koji se oslanja na evropske norme, još nije potpisan iako je trebalo da bude preteča izmjena zakona u toj oblasti.

"U zavisnosti koji vas je sud osudio, vaša prava su drugačija. Tako svi osuđenici koje je osudio Sud BiH imaju mogućnost premještanja u zatvore koji su bliži mjestu prebivališta njihovih porodica. Ako su vas osudili kantonalni sudovi u Federaciji BiH vi to pravo nemate. Iako smo dobili uvjeravanja da će izmjene zakona u tom dijelu biti usvojene u Vladi FBiH u septembru mi insistiramo da ministarstva pravde što hitnije potpišu usaglašeni memorandum", rekao je Protić.

Odbor za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske i ombudsman Mitrović posjetili su srpske osuđenike za ratne zločine u KPZ Zenica 17. aprila 2016. godine reagujući po njihovim pritužbama na opštu nesigurnost, uslove života, konstantne verbalne prijetnje i povrede prava u samoj istrazi i tokom suđenja.

Protić je rekao da će predstavnici Odbora Narodne skupštine Srpske insistirati da standardi koji vrijede u Evropi vrijedi u BiH i Republici Srpskoj, prije svega, da se osuđenicima omogući da poslije dvije trećine odslužene kazne imaju mogućnost da budu uslovno otpušteni, kao i da se obustavi retroaktivna primjena Krivičnog zakona SFRЈ.

"Učinićemo sve da se stvore zakonske pretpostavke da osuđena lica srpske nacionalnosti, koja služe kazne u federalnim zatvorima, budu premještena u kazneno-popravne ustavnove u Republici Srpskoj najbliže mjestu stanovanja njihovih porodica. Imamo namjeru da postignemo konkretne rezultate", rekao je Protić i istakao da će predstavnici ovog Odbora ići u redovne posjete zatvorenicima svakih šest mjeseci.

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović rekao je da je šokiran napadom na srpske zatvorenike u Zenici, da će tražiti hitnu istragu i da u komunikaciji sa nadležnima čini sve da teško povrijeđeni Predrag Bajić bude hitno prebačen u bolnicu.

Snežana Bajić, Predragova supruga, kaže da je ponovo jutros razgovarala sa svojim suprugom koji se žali na bolove u glavi, budući da ima frakturu lobanje, polomljen mu je nos i izbijeni zubi, ali je umjesto da ostane u bolnici ponovo vraćen u zatvor.

Željka Zorić, supruga zatvorenika Duška Zorića, rekla je da je za napad na trojicu zatvorenika na Vaskrs ujutro odgovorna uprava KPZ Zenica koju su u nekoliko navrata ranije upozoravali da će do toga doći, ali oni nisu ništa preduzeli da se tretman zatvorenih Srba popravi i da se poboljša njihova bezbjednost.