latinica  ћирилица
03/05/2016 |  15:19 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Lončar svjedok na suđenju Perkoviću: Bilo više od 300 napada na diplomate

Na Višem zemaljskom sudu u Minhenu nastavljeno je suđenje bivšim funkcionerima državne bezbjednosti Јosipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Svjedočio je i 92-godišnji bivši diplomata Budimir Lončar.
Lončar na suđenju Perkoviću i Mustaču - Foto: HRT
Lončar na suđenju Perkoviću i MustačuFoto: HRT

Videolinkom iz suda u Zagrebu svjedočio je bivši jugoslavenski političar i kasnije savjetnik, odnosno saradnik bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Јosipovića, Budimir Lončar.

Lončar je naglasio da Perkovića nikad u životu nije sreo, a Mustača je, kaže, susretao u Beogradu.

Rekao je da ne poznaje strukturu u radu službi bezbjednosti jer se, kaže, nije time bavio. Njemački tužilac ga je pitao kad je bio ambasador u Njemačkoj na šta je Lončar odgovorio da je to bilo krajem 70-ih.

Perkovićev advokat Vagner pitao ga je da li je o bezbjednosti razgovarao sa Nijemcima. Odgovorio je potvrdno, a obrazlažući da su njemačke vlasti bile prvi ekonomski partner Јugoslavije. Lončar se bavio razvojem te saradnje koju su Tito , Brant i kasnije kancelar Šmitt dogovorili, a terorizmom su se bavili, kaže Lončar, organi bezbjednosti dviju država.

Rekao je da su službe Јugoslavije i Njemačke imale paralelno svoje odnose. Kad su ubijene ili ranjenie diplomate to je smetalo odnosima, ali političku saradnju nije ugrožavalo, rekao je Lončar. Kao ambasador bio je, kaže, nezadovoljan smetnjama koje su pravili ekstremisti.

Tužilac ga je pitao  o kojim službama govori. Naveo je BND i SDB. "Imale su kontakte, mi nismo znali o detaljima njihove suradnje", rekao je Lončar.

Dok je bio ambasador u Bonu, bilo je ubistava i napada na jugodiplomate u Frankfurtu i Duzeldorfu. Kako je naveo, prvih godina nakon Titove smrti. bilo je više od 300 napada na jugoslovenske diplomate.