latinica  ћирилица
03/05/2016 |  15:48 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

Bataković: Požar u pravoslavnim crkvama za Vaskrs - moguć i terorizam

Direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti istoričar Dušan Bataković rekao je da ne isključuje da se u slučaju požara u četiri pravoslavna hrama za Vaskrs možda radi i o terorizmu.
Izgorjela crkva Svetog Save u Njujorku - Foto: Screenshot/YouTube
Izgorjela crkva Svetog Save u NjujorkuFoto: Screenshot/YouTube

"Ne može se isključiti to da su ti požari podmetnuti i da se tu radi o terorizmu. Ne sumnjičim nikoga, ali prosto ne mogu da isključim ni tu mogućnost", rekao je Bataković za portal "Blica".

Bataković je dodao da treba sačekati istragu, ali da se ne može isključiti nikakva eventualnost.

"Toliko hramova u istom danu, to se nikada nije desilo, ali ne znam. Da vidimo šta će istraga da pokaže, jer je prerano bilo šta insinuirati", rekao je on.

Bataković je istakao da je šokiran zbog načina na koji je američki tabloid "Njujork post" prenio njegovu izjavu o požaru u srpskoj crkvi na Menhetnu u Njujorku, to povezao sa slučajem kanonizacije Alojzija Stepinca.

Bataković kaže da je pogrešno interpretiran, ali istovremeno ostavlja mogućnost da požari u tom i još tri pravoslavna hrama tokom Vakrsa nisu slučajnost.

"Njujork post" je, pozivajući se na Batakovićeve izjave, napisao da požari u četiri pravoslavne svetinje na tri kontinenta tokom Uskrsa nisu slučajnost, kao i da imaju veze sa kanonizacijom Alojzija Stepinca.

Bataković je za televiziju N1 rekao da je njegova izjava "Njujork postu" pogrešno interpretirana i da on nije doveo u vezu požar u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava u Njujorku sa pitanjem kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.