latinica  ћирилица
03/05/2016 |  16:08 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Klokić i Horvat o uspostavljanju još jače bilateralne saradnje (VIDEO)

Uspostavljanje bolje bilateralne saradnje Republike Srpske i Hrvatske, razmjena iskustva u procesu evrointegracija, jača privredna saradnja, saradnja i u energetskim i infrastrukturnim projektima, te položaj Hrvata u Republici Srpskoj i BiH, bile su neke od tema sastanka ministra u Vladi Republike Srpske i hrvatskog ministra preduzetništva i privrede Darka Horvata u Banjaluci.
Sastanak: Klokić - Horvat - Foto: RTRS
Sastanak: Klokić - HorvatFoto: RTRS

BiH i Srpska očekuju pomoć Hrvatske na evropskom putu. Ključne tačke saradnje, su u privredi, oblasti energetike, infrastrukture, ali i razmjena radne snage, pogotovo tokom turističke sezone.

"To obavezuje Republiku Srpsku da sve one uslove koje Evropska komisija postavi, od upitnika do ostalih aktivnosti, putem saradnje i prenosa iskustava Hrvatske, riješi na brži i efikasniji način", rekao je Klokić.

"Potencirana je i priča u oblasti malih i srednjih preduzeća i potrebe za daleko većom trgovinskom razmjenom proizvoda koji se proizvode u Hrvatskoj, a interesno tržište može biti na području Republike Srpske i obratno. Dali smo i punu podršku BiH na njenom putu ka EU", dodao je Horvat.

Razgovarano je i o lokaciji odlaganja radioaktivnog otpada i planu Hrvatske da to bude na Trgovskoj gori u neposrednoj granici sa Srpskom i FBiH. horvat je istakao da Hrvatska intenzivno traga za lokalitetom za takvo odlagalište, bez enormnih uticaja na život i rad ljudi u blizini.

Vlada Srpske radi na usklađivanju standarda brodske Rafinerije nafte-bitno je da je smanjena emisija štetnih supstanci.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da se usklađivanje standarda brodske "Rafinerije nafte" radi u okviru projekata energetske zajednice čije su članice BiH i Hrvatska, gdje je prisutno i to pitanje.

Dosadašnjim projektima za hrvatske povratnike u Srpsku rješavano je pitanje stambenog zbrinjavanja. Sljedeći korak Valade Srpske je pitanje zaposlenja povratnika.