latinica  ћирилица
03/05/2016 |  16:53 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Požari u pravoslavnim crkvama podmetnuti zbog blokiranja kanonizacije Stepinca? (VIDEO)

Istražitelji u Americi sumnjaju da požar o pravoslavnoj crkvi na Menhetnu nije prozrokovan svijećama. Јesu li požari u pravoslavnim svetinjama u Njujorku, Australiji i Rusiji na Vaskrs bili koordinisani napadi, pitanje je koje postavljaju i američki mediji. Njujork post piše da Srbi u Americi strahuju da su požari podmetnuti, u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.
Požar na crkci Svetog Save u Njujorku - Foto: AP
Požar na crkci Svetog Save u NjujorkuFoto: AP

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save na Menhetnu – potpuno je izgorjela. Makedonsku pravoslavnu crkvu u Sidneju vatra je progutala do temelja. Manastir Valam u Rusiji oštećen je u požaru. Vatra je grčkoj crkvi u Melburnu uništila zidove, krov i ikone. Sve u jednom danu, baš na Vaskrs? Stručnjaci smatraju da je previše svetinja gorjelo da bi se moglo nazvati nesrećnim slučajem i da neka vrsta terorističke akcije ne može biti isključena.

"U posljednjih šest mjeseci srpska crkva je tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog njegovog saučesništva u masakrima i genocidu protiv Srba, Јevreja i Roma. Papa je odgodio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve što je izazvalo bijes, jer Stepnica smatraju jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji'', izjavio je Dušan Bataković, direktor Instituta za balkanske studije u Beogradu.

Stručnjaci smatraju da akcenat istrage treba da bude upravo na nedavnim katoličko-pravoslavnim odnosima. Njujork post podsjeća da je srpski patrijarh Irinej u pismu papi naveo da se boji da ima previše otvorenih pitanja i rana koje kardinal Stepinac simbolizuje.

"Srpski patrijarh Irinej navodi da bi kanonizacija Alojzija Stepinca vratila odnose između Srba i Hrvata kao i između katoličkih i pravoslavnih vjernika, na njihovu tragičnu istoriju', piše Njujork post.

Crkva Svetog Save izgorjela je do neprepoznatljivosti, što dodatno komplikuje istragu, navode njujorški vatrogasci. Nisu uspjeli da otkriju uzrok požara, zbog čega cijela situacija, kažu, postaje veoma sumnjiva.

Vjernici su se danas okupili ispred urušenog zdanja, gdje su na asfaltu palili svijeće, a starješina crkve otac Đokan Majstorović služio opelo.

Crkva Svetog Save u Njujorku bila je najveća srpska crkva izvan Srbije. Nakon što ju je vladika Nikolaj Velimirović otkupio, postala je pravoslavni misionarski centar. Nalazila se na listi njujorških znamenitosti i predstavljala stub srpske zajednice u Americi.