latinica  ћирилица
03/05/2016 |  18:48 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Svjetski dan slobode medija obilježen u Srpskoj (VIDEO)

Danas se obilježava Svjetski je dan slobode medija. Ankete pokazuju da građani u BiH najviše vjeruju medijima. Bez slobodnih medija nema ni demokratije ni napretka - čestitajući novinarima, poručili su predsjednik Republike Milorad Dodik, Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, Vlade Željka Cvijanović i lideri političkih partija.
Mediji - Foto: RTRS
MedijiFoto: RTRS

Građani najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama, a najmanje političkim partijama – stanje je ovo u kojem je dočekan još jedan Svjetski dan slobode medija. U osnovama demokratije i mira podrazumijevaju se slobodni, sigurni i nezavisni mediji, a upravo na današnji dan potvrđuje se predanost misiji slobode.

"Politički lideri moraju stvoriti takvu atmosferu da se novinari se ne boje pisati sve što je argumentovano, ali i snositi odgovornost za ono što nije tačno. Nikada, ni jedan funkcioner ne smije da prijeti novinarima i da ga vrijeđa", istakao je predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

Međutim, u praksi je sve mnogo drugačije. Pokazuje to i primjer ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji se za uvrede novinarkama RTRS-a ni do danas nije izvinio.

Kroz 15-godišnje iskustvo rada u medijima, televizijska urednica Milijana Kos, kaže da slobode medija u BiH ima, i to mnogo više nego u pojedinim zemljama regiona.

"Slobode medija ovdje ima, ali nedovoljno. Novinari i medijske kuće uvijek zaboravljaju da smo mi ti koji trebamo i možemo da kreiramo javno mnjenje u RS", rekla je za RTRS Milijana Kos, urednica ATV-a.

Sedma sila snagu je pokazala u Zagrebu, kada su na video-konferenciji o slobodi medija, izviždali predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Novinarstvo nije laka profesija. To potvrđuje podatak da je prošle godine u svijetu ubijeno 110 novinara, od kojih 67 dok su izvještavali.