latinica  ћирилица
04/05/2016 |  09:09 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Penzije u FBiH iz budžeta?

Ministar finansija Federacije BiH Јelka Milićević izjavila je da se vrlo ozbiljno razmišlja o penzionom sistemu kao dijelu budžeta Federacije.
Isplata penzija - Foto: RTRS
Isplata penzijaFoto: RTRS

- Sve ove aktivnosti na stabilizaciji Fonda traže vrijeme, a isplata penzija do 5. u mjesecu je izuzetno aktuelan problem - istakla je Milićevićeva.

Ona je za zagrebački "Večernji list" izdanje za BiH rekla da je jedino brzo rješenje da Fond penzijsko-invalidskog osiguranja zatraži dodatna kreditna sredstva na kratkoročnoj osnovi od banaka, a s ciljem popravljanja likvidnosti.

Milićevićeva je optužila prethodnu vladu FBiH da je zbog povećanja penzija za pet odsto dovela u pitanje stabilnost isplate za sve.

Prema njenim riječima, dugovanja privrednih subjekata u Federaciji usljed nelikvidnosti znatno opterećuje njihovo poslovanje, ali i direktno ugrožavaju naplatu javnih prihoda, te ekonomski rast i zaposlenost.

- Takva situacija podstiče sivu ekonomiju jer primorava poslodavce na aranžmane skrivene od poreskih tijela - rekla je Milićevićeva.

Ona je dodala da se u vezi sa velikim dugovanjima poreskih obveznika, a prvenstveno državnih preduzeća i institucija, sprovode aktivnosti kojima se želi obezbijediti restrukturisanje perspektivnih preduzeća, te pojačati poreska disciplina.