latinica  ћирилица
05/05/2016 |  13:24 | Autor: RTRS

Stručno tumačenje izložbe "Nova Religija" Dejmijena Hersta

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, večeras u 19 časova, biće održano stručno tumačenje izložbe „Nova Religija“ Dejmijena Hersta.
Izložba Dejmijena Hersta u Muzeju savremne umjetnosti RS - Foto: RTRS
Izložba Dejmijena Hersta u Muzeju savremne umjetnosti RSFoto: RTRS

„Zainteresovana publika ovom prilikom će saznati više o konceptu jednog od najpoznatijih svjetskih savremenih umjetnika, čiju je izložbu u MSURS do sada pogledalo 13.000 posjetilaca. Kako Dejmijen Herst suprostavlja nauku i religiju i zašto vidi nauku, prvenstveno medicinu kao „novu religiju“ otkriće  Lana Pilipović, viši kustos MSURS koja će publici predstaviti i detalje iz života ovog provokativnog i kontroverznog umjetnika koji tokom svoje dugogodišnje karijere istražuje složene odnose između umjetnosti, života i smrti“, saopšteno je iz Muzeja.

Dodaju da - izložbom „Nova religija“ Herst želi da nas podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Koristeći se ovim univerzalnim temama, Herst u svojoj „Novoj religiji“ suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, sa jedne strane osjećajan, prisan i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je sa druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske profesije.

Izložba se realizuje u saradnji sa British Councilom  i galerijom Paul Stolper (London) i biće otvorena do 27. maja.  Ulaz je besplatan.