latinica  ћирилица
05/05/2016 |  16:45 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Ombudsmani: Napad na srpske zatvorenike propust nadležnih institucija

Ombudsmani za ljudska prava BiH smatraju da je premlaćivanje zatvorenika srpske nacionalnosti u Kazneno-popravnom zavodu Zenica na Vaskrs, 1.maja, posljedica propusta nadležnih i odgovornih institucija, uprkos upozorenjima i preporukama Ombudsmana.
Ombudsmen BiH - Foto: RTRS
Ombudsmen BiHFoto: RTRS

Oni pozivaju ministra pravde Federacije BiH Matu Јozića i Vladu FBiH da postupe prema ranije izdatim preporukama Ombudsmana.

Iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH saopšteno je da se pozivaju ministri pravde FBiH i Republike Srpske da, u međusobnoj koordinaciji, ujednače zakonsku regulativu i obezbijede primjenu međunarodnih standarda.

"Problemi u oblasti izvršenja krivičnih sankcija u FBiH, uključujući katastrofalno stanje u Odjeljenju `Miljacka` KPZ Sarajevo, nedostatak kadra u KPZ Zenica, imenovanje direktora bez konkursne procedure, samo su neki od problema na koje su Ombudsmani BiH u nekoliko navrata ukazivali Ministarstvu pravde i Vladi FBiH", naglašava se u saopštenju.

Ombudsmani BiH upozoravaju da ignorisanje njihovih preporuka u vezi sa obavezom usklađivanja zakona sa Evropskim zatvorskim pravilima i nepreduzimanjem mjera za ostvarivanje minimuma standarda u pogledu broja osoblja angažovanog u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, predstavlja konstantnu bezbjedonosnu prijetnju, ali i uzrok kršenja ljudskih prava.

"Ombudsmani za ljudska prava BiH, kao nacionalni mehanizam za zaštitu ljudskih prava, konstantno, kroz svoje godišnje i specijalne izvještaje, ukazuju da su nadležni organi dužni preduzeti mjere s ciljem obezbjeđenja primjene međunarodnih standarda u postupku izvršenja krivičnih sankcija, te obezbjediti sigurno i profesionalno funkcionisanje ustanova u kojima se izvršavaju navedene sankcije", navedeno je u saopštenju.

Više lica povrijeđeno je u tuči zatvorenika u KPZ Zenica, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Prema nezvaničnim informacijama, napadači, od kojih su neki pripadnici selefijskog pokreta, teže su na Vaskrs povrijedili trojicu zatvorenika Srba.

Napadnuti su braća Nenad i Predrag Bajić, te Siniša Babić, koji su zadobili povrede glave, zbog čega su prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje im je ukazana ljekarska pomoć. /k