latinica  ћирилица
05/05/2016 |  18:11 ⇒ 19:04 | Autor: SRNA

Predsjedništvo BiH: Izraditi strategiju spoljne politike 2017-2020

Predsjedništvo BiH usvojilo je danas Zaključak da se pristupi izradi strategije spoljne politike BiH za period 2017-2020, pod radnim nazivom "Agenda 2020: Strategija spoljne politike BiH 2017-2020.".
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da će biti formirana radna grupa za izradu strategije koja se zadužuje da Predsjedništvu BiH do 30. juna dostavi načela i plan za izradu strategije, uključujući modalitete obavljanja konsultacija s predstavnicima institucija BiH, spoljnim ekspertima i predstavnicima akademske zajednice i relevantnih nevladinih organizacija, vodeći pri tome računa da konačni prijedlog strategije treba da dostavi Predsjedništvu BiH do 30. novembra.

Radna grupa zadužena je da analizira kapacitet postojeće strukture Ministarstva inostranih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH za sprovođenje predložene strategije, te na osnovu urađene analize pripremi i Predsjedništvu BiH, uz konačni prijedlog strategije, na razmatranje dostavi nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH kojim se uređuje način obavljanja spoljnih poslova u skladu s predloženom strategijom.

Na sjednici je primljena k znanju Informaciju o okončanju posljednjeg sastanka pregovaračkih timova BiH i EU, u vezi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.