latinica  ћирилица
06/05/2016 |  09:46 | Autor: sputniknews.com

Svaki peti Amerikanac smatra Rusiju "ozbiljnom prijetnjom"

Više od 20 procenata Amerikanaca smatra da Rusija predstavlja opasnost za SAD, pokazali su rezultati ankete televizije Si-En-En i istraživačke službe ORC.

Učesnicima u anketi je predloženo da odrede koliko su opasne za SAD četiri zemlje - Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja, kao i radikalni islamisti iz ID-a. Na izboru su bile četiri varijante - predstavlja “veoma veliku prijetnju“, “umjereno ozbiljne prijetnju“, “beznačajnu prijetnju“ i ne predstavlja “nikakvu prijetnju“.

Rezultat ispitivanja je pokazao da oko 21 odsto ispitanika smatra Rusiju “veoma ozbiljnom prijetnjom“ za SAD, 40 odsto vidi Moskvu “umjereno jakom prijetnja“, 22 odsto smatra je “beznačajnom“, dok 15 odsto Amerikanaca ne vidi u Rusiji nikakvu opasnost za Ameriku.

Najveći broj Amerikanaca brinu militanti ID-a; 73 odsto Amerikanaca su dali ovoj organizaciji najveći stepen “prijetnje“.

Ranije je ministar odbrane SAD Ešton Karter stavio Rusiju na prvo mjesto među pet glavnih prijetnji za SAD, dok je predstavnik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova američkih oružanih snaga general DŽozef Danford uveo u komunikaciju frazu “egzistencijalna prijetnja“ koju su više puta koristili zapadni političari i predstavnici Sjevernoatlanske alijanse.