latinica  ћирилица
06/05/2016 |  09:53 | Autor: sputniknews.com

Vlasti Turske zatvaraju agenciju "DŽihan" i novine "Zaman"

Povjerenici koje su ovlastile vlasti Turske odlučili su da prekinu rad novinske agencije “DŽihan“ i novina “Zaman“ od 15. maja, javio je list „Milijet“.

Sud u Istanbulu je početkom marta o imenovao povЈerenike za upravljanje agencijom “DŽihan“. Na sličan način uvedena je spoljna uprava u najtiražnijim turskim novinama “Zaman“, nakon čega se njen kritički stav prema vlastima promijenio za 180 stepeni.

Savez novinara Turske osudio je pritisak vlasti na opozicione medije i ovakvu praksu imenovanja povjerenika nazvao novom metodom cenzure.

Odluka povjerenika o prekidu rada tiče se svih medija kompanije “Feza Јajin Grubu“, uključujući i televiziju “Kure“, sajtove agencije i novine. Ranije je više od 400 zaposlenih u novinama Zaman i agenciji DŽihan izgubilo posao.

U Turskoj su ranije zatvoreni privatni televizijski kanali “Kanalturk“ i “Bugun TV“, novine “Bugun gazetesi“ i “Milet gazetesi“ i radio-stanica “Kanalturk radio“, koji ulaze u sastav holdinga “Koza-Ipek“. U svom zvaničnom saopštenju, povjerenici kompanije objasnili su zatvaranje medija njihovim neprofitabilnošću. Sam holding, novine “Zaman“ i agenciju “DŽihan“ vlasti Turske smatraju povezanim sa opozicionim islamskim propovjednikom Fetulahom Gulenom, koji živi u SAD.

Osim toga, poteškoće sa radom u Turskoj imaju i ruski mediji. Krajem aprila u zemlji je blokiran sajt ruske agencije “Sputnjik“. Glavnom uredniku turske redakcije “Sputnjika“ Turalu Kerimovu oduzeli su akreditaciju, zabranjen mu je ulazak u zemlju i oduzeta boravišna dozvola. Kerimov je ranije izjavio da su mu turske vlasti zabranile ulazak u zemlju bez objašnjenja.

Kasnije je turski zamjenik premijera Numan Kurtulmuš rekao da je odluka o zabrani ulaska Kerimovu donijeta na prijedlog organa bezbjednosti Turske.