latinica  ћирилица
06/05/2016 |  11:13 ⇒ 15:56 | Autor: RTRS

Porodica Durić okupljena ispred ikone Sv. Đorđa (VIDEO)

Đurđevdan je jedna od najrasprostranjenijih slava u srpskom narodu. Krsna slava okupila je danas u Patkovači kod Bijeljine prodicu Durić, koja uz stare narodne običaje sa kumovima i prijateljima proslavlja časno ime Svetog Georgija.
Porodica Durić -
Porodica Durić

Ikona Svetog Đorđa bila je najvrijedniji imetak porodice Durić koju su ponijeli sa sobom kada su prognani sa rodnog ognjišta u Ilijašu. Ispred ove ikone, u čast sveca zaštitnika, danas okuplja njihova brojna porodica i prijatelji.

"Tradicija koju treba da nastavimo: otac od djeda, mi od oca, ako Bog da, naša djeca od nas", kaže Sreto Durić i dodaje: "Nas je četvorica braće, svi smo na raznim stranama svijeta. To nam je jedini dan kada se svi okupimo".

Ema Durić dodaje da svake godine dolazi da posjeti babu i djeda i da vidi braću i sestre.

Durići su iz rodnog kraja u Semberiju donijeli svoje običaje i tradiciju koju njeguju.

"Ova velika šara je glavna za hljeb. Onda idu pite, pa ovi klasovi, zatim svijeće...", objašnjava Dragica Durić.

Krsni hljeb lomi se u večernjim satima. Ovaj običaj je ostao još iz vremena turske okupacije, kada se krsna slava proslavljala krišom. Domaćin je zadužen da hljeb iznese na trpezu.

Vrijedne ruke domaćice i četiri snaje pripremile su bogatu slavsku trpezu, a za stolom je još više radosti, jer je porodica na okupu.

Slavi se Sv. Đorđe uz razgovor i šalu. A često se, u ovoj skromnoj kući punoj ljubavii, zapjeva narodna pjesma "Ko slavio višnju slavu pogmogao mu Bog".