latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:46 | Autor: TANЈUG

Miloševiću i Kovačeviću Gran pri "Beldoksa"

Projekcijom filma Majkla Mura "Koga sljedećeg napasti?" i dodjelom nagrada, sinoć je u "Sava" Centru završen 9. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks".
Miloševiću i Kovačeviću Gran pri "Beldoksa" - Foto: TANЈUG
Miloševiću i Kovačeviću Gran pri "Beldoksa"Foto: TANЈUG

Gran pri festivala dodjeljen je filmovima "Druga linija" Nenada Miloševića i "Zid smrti i tako to" Mladena Kovačevića.

Filmove u domaćem takmičarskom programu ocjenjivao je žiri u sastavu: Nebojša Bradić, urednik kulturno-umjetničkog programa RTS, Zoran Popović, reditelj i montažer, Lazar Stojanović, reditelj, i Hanka Kastelicova, izvršni producent dokumentarnog programa evropskog HBO.

Žiri je za najbolji domaći dokumentarac ravnopravno proglasio filmove "Druga linija" Nenada Miloševića, koji daje "temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada - vrijeme borbene avangarde" i film "Zid smrti i tako to" Mladena Kovačevića - "minucioznu studiju raspadanja erodirane vašarske zabave koja polazi od izbledjelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije".

Ove godine prvi put su dodjeljene i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagrada za najbolju kameru pripala je Pablu Feru Živanoviću za "ubjedljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg svijeta vašarske zabave" u filmu "Zid smrti i tako to", dok je nagrada za najbolju montažu dodjeljena Јeleni Maksimović za "pronalaženje značenjske veze između svjedočanstava o zločinu i nijemog svijeta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio" u filmu "Dubina dva" Ognjena Glavonića.

Žiri u sastavu: Ulrih Zimons sa njemačkog Instituta za film i video, Mira Vocinkić, urednik na HRT-u, Valentina Delić, filmski autor, i Јovica Tojagić sa RTV-a, donio je odluku da nagradu za najbolji dokumentarni film međunarodne takmičarske selekcije ravnopravno dodjeli filmovima "Velika sreća", čiji su autori Kirsten Burger, Miko Gaestel i Јohanes Muler, i "Sonita" rediteljke Roksare Gaem Maghami.

"Velika sreća", prema ocjeni žirija, pruža "intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži da preispita svoja stanovišta o umjetnosti, sreći i običnom životu, dok u filmu "Sonita" autorka daje "složen portret šesnaestogodišnje umjetnice koja se ne dvoumi oko toga koji princip treba u životu slijediti i koja se odlučuje da izabere drugačiji put u svijetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu".

Posebno priznanje žiri je dodjelio Suzani Regin Mojres za film "Rejv Iran" zbog "načina na koji je uspjela da uz humor dočara dramatičan ljudski i umjetnički život u uslovima neslobode".

Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Ivan Karl, Đorđe Nikolić i Marjan Vujović nagradio je dokumentarac "Voli vas vaša Sexymaja" Ivana Mandića, koji je "kroz dokumentarnu formu uspio da podsjeti na italijanski neorealizam".

Na devetom "Beldoksu" od 12. maja prikazano je 57 ostvarenja iz čitavog svijeta.