latinica  ћирилица
19/05/2016 |  12:52 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Banjaluka: Sutra sjećanje na stradanje 12 banjalučkih beba

U Banjaluci će sutra biti obilježene 24 godine od stradanja 12 banjalučkih beba, a nedopustivo je što za ovaj zločin niko nije odgovarao, rekao je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.
Spomenik Dvanaest beba u Banjaluci - Foto: RTRS
Spomenik Dvanaest beba u BanjaluciFoto: RTRS

Mitrović je napomenuo da je 1992. godine, zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika, onemogućen transport kiseonika u Klinički centar Banjaluka.

"Kao posljedica takve nehumane i necivilizovane odluke umrlo je 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka, trinaesta beba umrla je 13 godina poslije, dok je četranesta preživjela i danas snosi teške fizičke i mentalne posljedice", rekao je Mitrović.

Majka jedne od 12 banjalulkih beba Dragoslava Јaćimović istakla je da ne smiju biti zaboravljene stradale bebe.

"Moja beba je umrla 5. juna 1992. godine. Ovaj strašni zločin ne smije biti zaboravljen i drago mi je što predstavnici institucija Republike Srpske svake godine prisustvuju obilježavanju stradanja 12 beba", rekla je Јaćimovićeva Srni.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 9.30 časova bude služen parastos i položene ruže na spomeniku 12 beba na banjalučkom Novom groblju, dok je za 11.00 časova predviđeno polaganje cvijeća kod spomen-obilježja za 12 beba "Život".

Obilježavanju bi trebalo da prisustvuju predstavnici institucija Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i grada Banjaluke.