latinica  ћирилица
19/05/2016 |  14:40 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

"Obezbijediti redovnu isplatu invalidnina"

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske uputiće dopis Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, te Ministarstvu finansija Republike Srpske sa zahtjevom da se pokuša što prije obezbijediti redovna isplata ličnih invalidnina.
Foča - Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske - Foto: SRNA
Foča - Savez ratnih vojnih invalida Republike SrpskeFoto: SRNA

Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka Kolegijuma, koji čini uže rukovodstvo republičkog Saveza RVI, a koji je održan u Foči.

Predsjednik Saveza RVI Dragan Vrhovac rekao je Srni da je posljednja dva mjeseca primjetno veliko kašnjenje isplata i prelaženje u naredni mjesec.

"Mora se imati u vidu da je to za pojedine ratne vojne invalide jedini izvor prihoda od kojih žive njihove porodice", napomenuo je Vrhovac.

On je naveo da su ranije usmeno kontaktirali nadležna ministarstva i da im je rečeno da nedostaje novca, te da se očekuje stabilizacija i redovna isplata.

Na sastanku u Foči rečeno je da ove godine, zbog nedostatka novca, Savezu RVI još nisu odobrena sredstva za programe i projekte za sportske aktivnosti, izdavanje časopisa i obilježavanje značajnih datuma, te da Savez od resornog ministarstva nije dobio ni sredstva za rad i redovne aktivnosti.

"Od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite zatražićemo da u što kraćem vremenu budu odobrena sredstva za redovno finansiranje rada Saveza, jer je već prošlo pet mjeseci, a nismo ništa dobili. Zatražili smo sastanak kod predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i očekujemo da ćemo uskoro na tom sastanku iznijeti naše probleme i naići na razumijevanje", rekao je Vrhovac.

On je napomenuo da je Predsjedništvo Saveza RVI uradilo akcioni plan zapošljavanja ratnih vojnih invalida za 2016. godinu i dostavilo ga predsjedniku Vlade Srpske, Ministarstvu finansija, Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

"Dobili smo odgovor od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite da nema potrebe da se radi akcioni plan za 2016. godinu, što je za nas potpuno neprihvatljivo i već smo negodovali. Održan je i sastanak Odbora boračko-invalidske zaštite pri Narodnoj skupštini, koji je na dnevnom redu imao i strategiju zapošljavanja u Republici Srpskoj od 2016. do 2020. godine, gđe se veoma malo pominju RVI, pa i đeca poginulih boraca i demobilisani borci, pa smo zatražili da se uradi poseban akcioni plan za ove kategorije", rekao je Vrhovac.

Savez RVI Republike Srpske, koji kao i Boračka organizacija ima status organizacije od posebnog značaja, okuplja 28 udruženja širom Srpske sa 14.000 članova.