latinica  ћирилица
19/05/2016 |  18:28 ⇒ 18:35 | Autor: Vijesti

Federer odustao od Rolan Garosa

Tri dana prije početka Rolan Garosa, Rodžer Federer se povukao sa francuskog grend slema.
Rodžer Federer - Foto: Beta/AP
Rodžer FedererFoto: Beta/AP

"Žao mi je što objavljujem da sam donio odluku da ne igram na Otvorenom prvenstvu Francuske" - napisao je Fedeks na svom Fejsbuk profilu, dodajući da još nije 100 odsto spreman i da ne želi da bespotrebno rizikuje.

"Odluka nije bila laka, ali sam je donio kako bih mogao da igram u nastavku sezone i kako bih produžio svoju karijeru. Ostajem motivisan i uzbuđen, kao uvijek i moj plan je da dostignem maksimalni nivo fizičke spreme prije povratka na ATP tur i početka sezone na travi."

To znači da će jedan izuzetan niz biti prekinut - Federer je vezao 65 učešća na grend slem turnirima.

Posljednji put propustio je jedno od četiri najveća takmičenja u avgustu 1999. kada nije uspio da prođe kvalifikacije za US Open - u drugom kolu, pobijedio ga je sunarodnik Ivo Heuberger...

Otada, osvojio je rekordnih 17 titula na grend slemovima, posljednju na Vimbldonu 2012. godine, i igrao u još deset finala.

Trofej na Rolan Garosu podigao je samo jednom - 2009. u finalu je savladao Šveđanina Robina Soderlinga. Pored toga, četiri puta je poražen od Rafe Nadala u završnom meču turnira na pariskoj šljaci...

"Žao mi je zbog mojih navijača u Parizu. Nestrpljivo očekujem povratak na Rolan Garos 2017. godine" - završio je Federer svoje obraćanje na Fejsbuku.

Švajcarski teniser ove sezone, kao nikada ranije, muku muči sa povredama - zbog operacije desnog koljena otkazao je učešće na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju.

Vratio se na teren sredinom aprila u Monte Karlu, stigavši do četvrtfinala.

Potom je povrijedio leđa na treningu uoči Mastersa u Madridu, koji je morao da propusti. Nedavno, u Rimu, pobijedio je njemačku nadu Aleksandera Zvereva u drugoj rundi, da bi ga u narednom kolu eliminisao Austrijanac Dominik Tim...