latinica  ћирилица
20/05/2016 |  14:01 | Autor: SRNA

Očekuje se Selakovićeva odluka o izručenju Suvare

U Ministarstvo pravde Srbije stigla je odluka suda u Novom Sadu da su ispunjene pretpostavke za izručenje Gorana Suvare BiH i očekuje se odluka o tome ministra Nikole Selakovića, potvrđeno je u ovom ministarstvu.
Goran Suvara (foto: www.trebinje059.com) -
Goran Suvara (foto: www.trebinje059.com)

Viši sud u Novom Sadu donio je odluku da su ispunjene sve pretpostavke da BiH bude izručen odbjegli osuđenik Goran Suvara, koji je uhapšen 7. aprila u Novom Sadu.

Portparol novosadskog Višeg suda Ivana Karapandžić izjavila je da je iz BiH, u okviru produženog roka, stigla molba za izručenje Suvare, ali da je u međuvremenu, i Suvara zatražio da bude izručen po pojednostavljenom postupku.

"Vijeće Višeg suda u Novom Sadu donijelo je zatim odluku da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje po pojednostavljenom postupku i predmet je proslijeđen Ministarstvu pravde Srbije radi konačne odluke o izručenju", rekla je Karapandžićeva.

Suvara se od 7. aprila nalazi u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu, nakon što je uhapšen po međunarodnoj Interpolovoj potjernici iz Sarajeva.

BiH je inicijalno imala rok od 18 dana da dostavi molbu za izručenje Suvare, ali je 25. aprila zatražila i dobila produženje roka do 40 dana, računajući od dana hapšenja.

Suvara je u Republici Srpskoj optužen za pet krivičnih djela, a pravosnažno je osuđen za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Okružni sud u Banjaluci raspisao je međunarodnu i centralnu potjernicu za Suvarom 14. maja 2015. godine.