latinica  ћирилица
20/05/2016 |  17:41 ⇒ 19:15 | Autor: SRNA

Cvijanović: Vlada Srpske se oštro protivi Јukićevoj odluci

Vlada Republike Srpske izražava oštro protivljenje odluci direktora Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka o popisu stanovništva, izjavila je premijerka Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla da ovaj popis nema legitimitet i da se plaši da bi on mogao doživjeti sudbinu nekih drugih popisa, ističući da se tako nešto mora verifikovati.

"Za Republiku Srpsku je važno da se obezbijedi upotrebna vrijednost podataka, a to znači da možemo da baratamo i za sebe da proglašavamo onaj popis koji je relevantan za Republiku Srpsku i mi na osnovu toga moramo da planiramo određene stvari. Mi nećemo da budemo taoci jedne te iste situacije u kojoj im je sve falsifikat", istakla je premijer Republike Srpske.

Ona je rekla da bi tako falsifikat bili i rezultati popisa, podsjećajući da je bio falsifikat mehanizam koordinacije i pitanje je šta je šta bi bilo  sljedeće.

"Da li treba u ovoj zemlji da se mi bavimo falsifikatima ili treba da dođemo do dogovora konsenzusom do određenih stvari, poštujući  norme i standarde koji su normalni svugdje u svijetu, ali samo nisu ovdje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da opredjeljenja Srpske idu prema Zavodu za statistiku Republike Srpske da statistički zavodi nastave da traže usaglašavanje stavova kako bi mogao bar da se završi taj proces na jedan pristojan način, kada već nije mogao biti vođen sve vrijeme na pristojan način.

Cvijanovićeva je rekla da je bilo mnogo manipulacija u samom popisu, u načinu kako je bilo prijavljivano po 20 do 30 članova jednog domaćinstva ili porodice.

"To je apsolutna prevara i kada smo već bili došli u situaciju da objavimo rezultate, onda treba da pravimo i dvostruku prevaru, da i oni koji nisu nigdje po evropskim standardima rezidenti treba da se tretiraju kao rezidenti ovdje", istakla je Cvijanovićeva.

OD VELIKOG ZNAČAЈA ZAVRŠETAK PRIVATIZACIЈE U SRPSKOЈ

Obraćajući se novinarima u Banjaluci  Željka Cvijanović je naglasila da je trenutno prioritet u Republici Srpskoj završetak proces privatizacije gdje god je to moguće.
"Da biste završili proces privatizacije to nije samo da uzmete određene privredne subjekte i da ih samo prodate, već morate da sprovedete određene planove restrukturisanja".

Cvijanovićeva je napomenula da je to obiman posao koji se radi u okviru Ministarstva industrije, zajedno sa Vladom Republike Srpske, a riječ je o pripremi određenih preduzeća da bi mogli da prođu kroz proces privatizacije.

"Republika Srpska je odmakla u odnosu na Federaciju BiH kada je riječ o stepenu privatizacije, posebno kada su u pitanju i neka veća preduzeća, ali je očito da se i dalje moramo baviti tim pitanjem", rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući najave da Republika Srpska u ovoj godini planira da proda akcije državnog kapitala u 22 preduzeća među kojima su i ona u kojima ima stoodstotno vlasništvo ili manjinski paket akcija, Cvijanovićeva je rekla da ne može reći koliko će iznos sredstava biti prikupljen po tom osnovu, ističući da će se to vidjeti kada se desi.

"Da li će se uopšte desiti i da li će biti uspješna privatizacija u svakom od ovih preduzeća, ali ima ih dosta koji prolaze uspješno kroz proces restrukturisanja", dodala je Cvijanovićeva.