latinica  ћирилица
21/05/2016 |  09:54 | Autor: SRNA

Galijašević: Incko nervozan što Hofer podržava Srpsku

Politički analitičar DŽevad Galijašević smatra da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nervozno reagovao na podršku kandidata Slobodarske stranke za predsjednika Austrije Norberta Hofera Republici Srpskoj jer zna da se mijenja politička klima u EU i da će Evropljani podržavati onu politiku koju razumiju, a to je - jedna nacija - jedna država.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

"Ako je austrijska nacija formirala svoju državu i ako su na tlu Evrope na taj način funkcionisale države i tada tako obezbjeđivale stabilnost, zašto bi on to pravo uskratio Republici Srpskoj", rekao je Galijašević.

Komentarišući Hoferovu izjavu u vezi sa BiH da "nešto što ne pripada istom ne može da raste zajedno", on je naglasio da je Hofer jasno ukazao da Evropa treba da se vrati tradicionalnim vrijednostima, a osnovna tradicionalna vrijednost u političkom uređenju države je nacija.

Galijašević je za "Sputnjik" rekao da je to garancija evropske bezbjednosti i dodao da je uvjeren da Hofer, ako pobijedi na sutrašnjim izborima u Austriji, neće mijenjati svoj stav.

"I ako do toga dođe, to će biti političke nijanse. Generalno, mislim da ni on ni njegova stranka neće mijenjati stav, jer on i sada govori kao zvaničnik Austrije budući da je na poziciji na kojoj jeste. Ako postane predsjednik može samo da sa te pozicije pojača svoj uticaj i da svojim političkim stavovima da dodatnu težinu", smatra Galijašević.

Prema njegovim riječima, takvi stavovi nisu samo dio političkog miljea Austrije, već se mogu sresti i u francuskim i drugim političkim strukturama nacionalne orijentacije širom Evrope jer na taj način artikulišu svoju političku platformu od koje ne mogu da odustanu, pošto bi na taj način odustali i od sebe.

"Vjerujem u nacionalne politike koje tolerišu nacije i vjerujem da će Austrija uložiti sav svoj kredibilitet, koji nije mali u EU, i kredibilitet neutralne zemlje koja nije u NATO, i da će Republika Srpska konačno imati otvorenu podršku u EU", kaže Galijašević.

On ističe da je u toj priči važna i politika Srbije koja mnogo pomaže Srpskoj u pomjeranju barijera, jer konačno se iz Evrope vidi drugačiji pogled na Srbiju kao lokomotivu razvoja ovog dijela Balkana, faktor stabilnosti i državu u čije se stavove može pouzdati i osloniti.

"Upravo kroz prizmu te politike dalje se kreće i politika prema Republici Srpskoj, dakle, mijenja se", kaže Galijašević.

Visoki predstavnik u BiH je Hoferov stav o Republici Srpskoj izrečen nakon susreta sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom protumačio kao promovisanje "nečega što bi uništilo državu BiH".

Tadašnji susret Dodika i Hofera završen je Hoferovom porukom - podržavamo Republiku Srpsku u svim aktivnostima.