latinica  ћирилица
21/05/2016 |  12:44 | Autor: sputniknews.com

"Bitka za Raku: Posljednji dani ID u 'prestonici'"

Pripadnici ID zabranili su stanovnicima sirijskog grada Rake, koju su svojevremeno proglasili svojom prestonicom, da ga napuštaju, piše “Sputnjik“.
Raka, Sirija (foto: Expressen) -
Raka, Sirija (foto: Expressen)

Međutim, u isto vrijeme započeli su evakuaciju svojih porodica u pravcu Deir ez Zora, navode lokalni izvori.

Porodice stranih plaćenika bile su prve koje su napustile grad u petak po podne, a iz pritvora su pušteni svi zatvorenici.

U međuvremenu kurdske snage uspostavile su uporište na oko 37 kilometara sjeverno od grada. Portparol kurdskih sirijskih demokratskih snaga (SDF) rekao je Sputnjiku da Kurdi planiraju pokretanje ofanzive na Raku u narednim danima.

Prema navodima izvora, avioni američke koalicije su u četvrtak na Raku bacali letke s pozivom civilima da napuste grad.

Pored toga, u gradu Ejn Isa na sjeveru provincije Raka sprovedena je potpuna mobilizacija boraca Sirijskih demokratskih snaga.

Izvori su takođe saopštili da je prije nekoliko dana održan sastanak šefa kurdskog demokratskog saveza Saleha Muslima i delegacije “međunarodne koalicije“ u selu Harab Ipk (jugoistočno od Ejn el Araba), na kojem je bilo reijči o velikoj operaciji protiv DAEŠ-a u provinciji Raka.

Prošle sedmice zvanični predstavnik Pentagona, pukovnik Stiven Voren, izjavio je da su borci u Raki proglasili vanredno stanje i da se spremaju da opkole grad.

Teroristi Islamske države preuzeli su kontrolu nad Rakom 2013. godine.