latinica  ћирилица
22/05/2016 |  16:18 | Autor: SRNA

DF: Onemogućiti HDZ-u, SDA I SBB-u da podijele Mostar

Gradski odbor Demokratskog fronta /DF/ Mostar pozvao je sve političke, građanske i druge organizacije da se okupe i onemoguće HDZ BiH, SDA i SBB u namjerama da podijele Mostar i odgode lokalne izbore.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Nakon sastanka predstavnika HDZ-a, SDA i SBB-a u petak, 20. maja, kada je zaključeno da se iz pregovora o Mostaru isključe sve ostale stranke i nevladine organizacije, Gradski odbor DF-a Mostar iznosi sumnje u njihove izjave o jedinstvenom gradu bez ikakvih podjela.

Gradski odbor DF-a Mostar smatra da će nastavak pregovora koalicionih partnera biti usmjeren na temu kako i kuda podijeliti Mostar u skladu sa uskim stranačkim interesima.

Iz mostarskog DF-a navode da će istrajati na principima utvrđenim u "Deklaraciji o Mostaru ravnopravnosti i jedinstva", koje su prihvatile stranke i organizacije koje se zaobilaze u nastavku pregovora o Mostaru.

Gradski odbor DF-a Mostar podsjeća da se u deklaraciji navodi da je Mostar jedinstven i funkcionalan grad, multietnička izborna jedinica, te da će se poštovati institucionalna, a ne etnoteritorijalna zaštita nacionalnih interesa sva tri konstitutivna naroda i ostalih.

Predstavnici HDZ-a, SDA i SBB-a u petak su dogovorili da sami nastave razgovore o Mostaru.

Mostar osam godina nije imao izbore zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za ovaj grad. Političke stranke u Mostaru već godinama ne mogu da dođu do dogovora.

Centralna izborna komisija BiH nije raspisala izbore za Mostara 2. oktobra, ali političari tvrde da to može biti učinjeno naknadno izmjenama Izbornog zakona BiH.