latinica  ћирилица
22/05/2016 |  19:07 | Autor: RTRS

Komarica i Srbi

Franjo Komarica, banjalučki biskup, jedan je od najkonfliktnijih crkvenih velikodostojnika u BiH. Malo je onih kojima je ta činjenica bila nepoznata. Nije bilo nepoznato ni „velikohrvatsko“ lice biskupa Komarice. Ali ovo „blajburško“ lice banjalučkog biskupa iznenadilo je mnoge. Ako ne lažu. Šta je osim „blajburškog“ lica, prije par dana, pokazao Franjo Komarica javnosti u Republici Srpskoj?
Biskup Franjo Komarica - Foto: RTRS
Biskup Franjo KomaricaFoto: RTRS

Najprije je pokazao u kom je stanju  novinarstvo u Republici Srpskoj. Pomenutu skandaloznu izjavu,  u kojoj poredi Banjaluku sa Blajburgom, banjalučki biskup dao je u mikrofone i diktafone okupljenih medijskih poslenika. Ali niko, baš niko od okupljenih novinara, nije upitao Franju Komaricu da li je svjestan šta je kazao.  Da ne idemo i korak dalje, niko od okupljenih novinara nije demonstrativno napustio objekat Banjalučke biskupije, u znak protesta zbog Komaričinih riječi, što bi bio sasvim logičan postupak na biskupove riječi.  

Ili okupljeni novinari nisu ni znali ko je i pod kojim okolnostima stradao u Blajburgu,  i kome je biskup Komarica nedavno služio misu. Malobrojni su oni  koji su se i kasnije  osvrnuli na Komaričin istup, na način koji taj istup zahtijeva, čuvajući i profesionalnu i nacionalnu čast. Red ih je pomenuti:  dugogodišnji novinar i bloger Rajko Vasić i kolumnista portala PRES RS Dušan Marić. Zašto je ovo bitno?

Bitno je jer su neki,  koji su ubijeđeni da su novinari,  spremni da za neprovjerenu vijest, glasinu, klevetu ili golu laž, pljunu na sve jednog episkopa Srpske Pravoslavne Crkve, na čelu sa patrijarhom. Paralelno sa medijskim natpisima o Komaričinom istupu,  u javnosti su se pojavile fotografije vozila koje voze episkope SPC, a koje su, navodno, uslikane ispred zgrade Patrijaršije u Beogradu.

Bio je to povod  da pojedine medijske kuće postave taj tekst na svoje portale i narodu pruže još jednu priliku za pljuvačinu. Inače, posljednjih godina potpuno je legalizovana praksa „razapinjanja“ velikodostojnika SPC  i to od strane osoba koje svojim načinom života ne bi smjele nikome držati lekcije. Tako nam je biskup Komarica pokazao da je Srbima strašnije ako se episkop Јovan šumadijski vozi u pasatu,  nego da je Banjaluka isto što i Blajburg. I to iz usta jednog biskupa!

Zahvaljujući Franji Komarici potvrdile su se najmračnije sumnje da najveća opoziciona partija u Republici Srpskoj nije više ni srpska ni demokratska. SDS se dan poslije svih oglasila, i to  preko Gradskog odbora Banjaluka, mlakim i nemuštim saopštenjem, u kojem se  konstatuje da se Komarica još nije izvinio. Niko se ne sjeća da je SDS prethodno ni osudio izjavu banjalučkog biskupa,  niti od njega tražio javno izvinjenje. Saopštenje je trebalo da narod  dovede u zabludu, kako je SDS već osudila izjavu biskupa Komarice, a sad se  eto čudi što još nema izvinjenja. Zlobnici kažu Mladen Bosić i SDS su zaduženi  za „sikterisanje“ srpskog patrijarha i velikodostojnika SPC.

Upućeni, pak, tvrde da je Bosićev demarš srpskom patrijarhu samo dio projekta u koji su stranci ugurali nekada najveću nacionalnu stranku u Srpskoj. I da se ne zaboravi, Bosić je napao patrijarha Irineja samo zbog činjenice da je srpski patrijarh pokazao zabrinutost  zbog održavanja skupova u Banjaluci 14. maja. Niko ne vjeruje da će Bosić smjeti i Komarici predložiti da osnuje političku partiju!

Skandalozna izjava Franje Komarice i reakcija Hrvata diljem regiona, pokazali su Srbima kako jedan narod poštuje autoritete,  čak i kad se s njima ne slaže. Teško je povjerovati da se svi Hrvati slažu sa inkriminisanom Komaričinom izjavom, niti smatraju da je ta izjava dobra za rimokatolike, posebno one koji su se vratili u Republiku Srpsku.

Ali, nijedan Hrvat nije bio spreman da javno ustane protiv svog biskupa!

Izvor: SrpskaOnline