latinica  ћирилица
23/05/2016 |  08:05 ⇒ 08:50 | Autor: TANЈUG

Zlatna palma Kenu Louču

Dodjelom nagrada večeras se završio Kanski festival a dobitnik 69. "Zlatne palme" je film britanskog režisera Kena Louča "Јa, Danijel Blejk“, potresna priča o stidu zbog siromaštva u Evropi pogođenoj mjerama štednje, javlja AFP.
Zlatna Palma  (Foto:Tanjug / AP Thibault Camus) -
Zlatna Palma (Foto:Tanjug / AP Thibault Camus)

Ovaj socijano angažovani film govori o borbi malog čovjeka sa sistemom odnosno kafkijanskim naporima stolara Danijela Blejka da dobije nadoknadu u Britaniji nakon infarkta.

Zlatnu Palmu reditelju kome je ovo drugi put da dobija najpretižniju kansku nagradu, uručio je glumac Mel Gibson.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Šahab Hoseini za film “Trgovac“ iranskog oskarovca Asghara Farhadija, a za žensku Žaklin Žoze sa Filipina za film "Ma rosa".

Nagradu za najbolju režiju dijele Rumun Kristijan Munđiju za film "Matura“ o ocu koji ima dilemu da li ćerki da priča o korupciji i Francuz Olivije Asajas za film "Lični kupac" u kome glavnu ulogu igra holivudska zvijezda Kristen Stjuart, koji je dobio pomješane kritike, prenosi AFP.

Nagradu za najbolji scenario dobio je takođe "Trgovac."

Kanski festival jedna je od najprestižnijih filmskih manifestacija na svijetu. Prvi put je održan 1939. godine, a definitivno je ustanovljen kao takmičarski festival s nagradom 1955.