latinica  ћирилица
23/05/2016 |  08:52 ⇒ 10:31 | Autor: SRNA

Obama objavio ukidanje embarga na oružje Vijetnamu

Predsjednik SAD Barak Obama objavio je danas ukidanje embarga na prodaju oružja Vijetnamu, državi sa kojom je Amerika nekada ratovala.
Barak Obama - Foto: AP
Barak ObamaFoto: AP

Obama je objavio ovu odluku tokom posjete Vjetnamu i nakon sastanka sa liderima ove komunističke zemlje.

Posjeta je uslijedila poslije poboljšanja odnosa dvije zemlje i u okviru nicijative SAD da uspostave nove partnerske odnose u pacifičkom regionu, prenio je Bi-Bi-Si.

Vijetnam se odavno zalagao za ukidanje embarga koji je decenijama bio na snazi.

Obama je rekao na konferenciji za novinare da je ukidanje embarga dio normalizacije odnosa sa bivšim ratnim neprijateljem, s ciljem da se eliminišu "zaostali tragovi hladnog rata".

"U ovoj fazi, obje strane su razvile određeni nivo povjerenja i saradnje", rekao je američki predsjednik i dodao da očekuje produbljivanje saradnje vojski dvije zemlje, prenio je AP.

Vijetnamski predsjednik Tran Dai Kuang zahvalio se Obami na ukidanju embarga.

Američki poslanici i aktivisti pozvali su Obamu da izvrši pritisak na komunističko rukovodstvo da odobri veće slobode prije ukidanja embarga. Vijetnam ima oko 100 političkih zatvorenika, a ove godine privedeno je još ljudi po toj osnovi.

SAD su djelimično ukinule embargo 2014. godine, ali je Vijetnam želio potpuno uklanjanje restrikcija da bi mogao da rješava problem u vezi sa teritorijalnim sporom sa Kinom u obližnjim morima.

Vijetnam u međuvremenu nije kupio nikakvo naoružanje, ali uklanjanje svih sankcija omogućava dublju saradnju u oblasti bezbjednosti.

Obama će poslije trodnevnog boravka u Vijetnamu, koji je počeo kasno sinoć, otići na međunarodni samit u Јapanu, a potom posjetiti Hirošimu. On će biti prvi aktuelni američki predsjednik koji će obići grad na koji su SAD bacile atomsku bombu.