latinica  ћирилица
23/05/2016 |  12:01 ⇒ 12:02 | Autor: Dojče vele

Samit vjerskih vođa u Istanbulu

Na Svetskom humanitarnom samitu u Istanbulu koji organizuju Ujedinjene nacije, učestvuje i veliki broj verskih vođa. Oni bi trebalo da pomognu u borbi protiv terorizma.

To u svakom slučaju žele veliki svjetski donatori i mnogi šefovi država i vlada, među kojima je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Svi oni će se u ponedjeljak 23. maja okupiti u Istanbulu na Svjetskom humanitarnom samitu. Samit, jedinstven u svijetu, organizovao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon, jer “ljudi doživljavaju najveću humanitarnu katastrofu nakon Drugog svjetskog rata“.

Tema vjera je visoko na dnevnom redu samita. Na specijalnu sesiju pozvani su predstavnici vjerskih zajednica koji će se pred Svjetskom zajednicom izjasniti kako oni mogu da doprinesu rješavanju velikog broja humanitarnih kriza. Na sesiji će učestvovati i njemački ministar za razvoj Gerd Miler.

Mirovnjaci i izazivači sukoba

“Vjerske zajednice u čitavom svijetu, na polju zdravstva, obrazovanja, ishrane i zbrinjavanja izbjeglica, pružaju veliku podršku“, kaže Miler. Osamdeset odsto svjetskog stanovništva izjašnjava se kao religiozno. Njemački ministar smatra da vjerski lideri moraju da se uključe u razgovore o mnogim temama.Njegova inicijativa nailazi na široko otvorena vrata kod muslimanskih humanitarnih organizacija. “Sigurno je a je nemačka vlada srećna što postojimo“, smatra Nuri Koseli, portparol organizacije “Islamic Relif Dojčland“. “U Siriji smo izgradili mnogo toga“, kaže Koseli.

Niko ne može da je zaobiđe. Njena snaga pomjera brda. Njen značaj postaje sve veći. Riječ je o religiji. Sada bi ona trebalo da pomogne izbjeglicama da započnu novi život, da podstakne privredni razvoj u siromašnim zemljama i da islamističkim terorističkim grupama izbije tlo ispod nogu.

“Vjerski lideri u mnogim zemljama imaju veoma veliki ugled. Taj potencijal moramo da iskoristimo, bez da zatvaramo oči pred činjenicom da religija instrumentalizuje ljude da vrše nasilje i teror“, izjavio je Miler za DW pred početak samita.