latinica  ћирилица
23/05/2016 |  12:20 ⇒ 12:22 | Autor: TANЈUG

Njemačka- Za izbjeglice potrebno 93 milijarde evra do 2020. godine

Zbog velikog priliva izbjeglica neke opštine u Njemačkoj su finansijskom škripcu a posebno su pogođeni veliki gradovi poput Berlina budući da izbjeglice najradije idu tamo.
Migranti - Foto: AP
MigrantiFoto: AP

Iako je Njemačka osmislila plan finansiranja za izbjeglice, sredstva namijenjena saveznim državama i opštinama su nedovoljna i oni traže da se teret ravnomernije rasporedi između njih i savezne vlade.

U Njemačku je prošle godine prema procjenama došlo više od milion izbjeglica, a njemačko Ministarstvo finansija računa da će za zbrinjavanje izbjeglica do 2020. godine biti potrebno 93,6 milijardi evra.

Taj novac biće izdvojen za smještaj, integraciju, ali i za borbu protiv razloga zbog kojih ljudi napuštaju ratna područja, prenosi Radio Dojče vele.

Ministarstvo finansija procjenjuje da će ove godine u Njemačku doći 600.000 izbjeglica. Iduće godine, taj broj bi trebalo da iznosi 400.000, a sljedećih godina 300.000 godišnje. Prošle godine je u Sistemu za registraciju i raspodelu izbjeglica registrovano više od milion izbjeglica. Od toga je 477.000 zatražilo azil, navodi se u prilogu njemačkog radija.

Njemačkim zakonom je regulisano da potražioci azila dobijaju sve što im je potrebno za život: hranu, odjeću, lijekove i aparate za domaćinstvo. U prihvatnim centrima samci umjesto toga mjesečno dobijaju 135 evra. Ukoliko potražioci azila više ne žive u prihvatnim centrima, mjesečno dobijaju 354 evra. Osim toga, država preuzima stanarinu i ostale troškove.

Od novembra 2015. godine potražioci azila i osobe koje imaju tzv. “trpljeni boravak“ i koje imaju “dobre perspektive da dobiju pravo boravka“ imaju mogućnost pohađanja kurseva integracije.

Ti kursevi, se, dodaje Dojče vele, sastoje od kursa njemačkog jezika, 600 školskih časova, kao i tzv. kursa orijentacije, koji traje 60 školskih časova. Polaznici kursa integracije na kraju bi trebalo da govore njemački jezik na tom nivou da mogu bez problema da počnu da rade u nekom preduzeću.

U međuvremenu je daleko više zainteresovanih za te kurseve nego što ima slobodnih mesta.

Troškove zbrinjavanja izbjeglica u Njemačkoj snose savezna vlada i savezne pokrajine koje novac dalje proslijeđuju gradovima i opštinama koji finansiraju ustanove za prihvatanje izbjeglica, školovanje djece-izbjeglica ili brigu o maloljetnim izbjeglicama koje su u Njemačku stigle same.

Budžeti mnogih opština su kroz te izdatke veoma opterećeni, navodi se u tekstu.

Prošlog septembra njemačka vlada je obećala da će saveznim pokrajinama, paušalno, po izbjeglici, da izdvoji po 670 evra. Taj iznos biće isplaćivan sve dok ta osoba prima pomoć regulisanu zakonom o pomoći koja se pruža potražiocima azila.

Međutim, ubrzo se ispostavilo da ta suma nije dovoljna i da je saveznim pokrajinama potrebno više novca

Sa 670 evra se pokriva samo 20 odsto sume koju za izbjeglice izdvajaju savezne pokrajine, priznala je njemačka kancelarka Angela Merkel kada se u aprilu sastala sa premijerima njemačkih saveznih pokrajina.

Zato je, kako se navodi, ispravan prijedlog saveznih pokrajina i opština o pravednoj i fer raspodjeli tereta.

Savezne pokrajine naime traže da savezna savezna vlada bi trebalo da preuzme 50 odsto troškova, a odgovor na to pitanje trebalo bi da bude donesen na sastanku koji će biti održan 31. maja.

Pod posebnim su teretom veliki gradovi, prenosi Dojče vele.

Urbana područja i veliki gradovi posebno privlače izbjeglice jer tamo žive njihovi sunarodnici i tamo imaju bolje šanse na tržištu rada.

U glavnom gradu Berlinu, koji je ionako u finansijskim problemima, smatraju da će ove godine za zbrinjavanje izbjeglica morati da izdvoje 900 miliona evra. Gradski senat je u budžetu planirao samo 600 miliona i nada se pomoći savezne vade.

To ipak ne znači da će država morati da se zadužuje jere su prihodi od poreza u Nemačkoj u porastu i mogu da pokriju troškove za zbrinjavanje izbjeglica, navodi Dojče vele.