latinica  ћирилица
23/05/2016 |  15:28 | Autor: SRNA

Linta: Osuda podrške poređenju Banjaluke i Blajburga

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio podršku kardinala Vinka Puljića i potpredsjednika Vlade Hrvatske Tomislava Karamarka banjalučkom biskupu Franji Komarici, koji je na skandalozan način uporedio Banjaluku s Blajburgom.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta je u saopštenju istakao da Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH 70 godina poslije završetka Drugog svjetskog rata, nažalost, i dalje opravdava ustaški genocid nad Srbima.

"Ovo je još jedan primjer da Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH i aktuelna hrvatska Vlada pokušavaju da relativizuju krivicu zločinačke NDH i izjednače stradanje naroda na ovim prostorima", naveo je Linta.

Linta postavlja pitanje kardinalu Vinku Puljiću i biskupu Franji Komarici zbog čega Katolička crkva u BiH i Hrvatskoj nikada nije jasno osudila ustaštvo i brojna zlodjela katoličkih sveštenika nad Srbima za vrijeme NDH?

On je dodao da je samo na teritoriji BiH u Drugom svjetskom ratu postojalo gotovo 200 kraških jama i bezdana u koje su ustaše pobacale oko 40.000 Srba, u Garavicama je pobijeno 12.000 Srba, na Šušnjaru kod Sanskog Mosta 5.500 Srba, a u Drakuliću, kod Banjaluke 2.000 Srba.

Navodeći da Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH opravdava ustaški genocid nad Srbima, Linta je istakao da je jedan od najboljih dokaza činjenica da katolički biskupi svake godine služe misu pobijenim ustaškim zločincima u Blajburgu i time duboko vrijeđaju srpske žrtve i cijeli srpski narod.

"Ove godine misu u Blajburgu služio je biskup Franjo Komarica", podsjetio je Linta.