latinica  ћирилица
23/05/2016 |  18:59 | Autor: SRNA

EU će pomoći Libiji u obnovi mornarice i obalske straže

EU će pomoći Libiji u obnovi mornarice i Obalske straže za potrebe borbe protiv krijumčara migranata nakon što je pomoć zatražila Vlada nacionalnog jedinstva, saglasili su se danas ministri spoljnih poslova evropskog bloka.
Libijska obala - Foto: AFP
Libijska obalaFoto: AFP

"Јoš se radi na detaljima pomoći EU za Libiju, ali operativni plan trebalo bi da bude iznesen u narednim danima", rekla je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Šefovi diplomatija EU istakli su da će biti neophodna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN da bi se krenulo u zaustavljanje švercera naoružanja na otvorenom moru, ali da današnji sastanak ukazuje na odlučnost za zaustavljanje krijumčara migranata putem misije evropskog bloka "Operacija Sofija" u Sredozemnom moru.

Ministri su naglasili da je neophodno ojačati kapacitet "Operacije Sofija" kako bi se omeo rad krijumčara ljudi i mreža trgovaca ljudima.

Libija je glavna polazna tačka za migrante, uglavnom iz podsaharske Afrike, koji pokušavaju da do Evrope dođu uz pomoć krijumčaranja ljudi, uglavnom u nesigurnim čamcima.

Priliv migranata je povećan zbog nemira koji su uslijedili nakon svrgavanja s vlasti libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine.