latinica  ћирилица
23/05/2016 |  19:17 | Autor: TANЈUG

Egipat: Јavni tužilac traži dokumenta o avionu "Idžiptera"

Egipatski javni tužilac zatražio je od francuskog kolege da mu prenese sva dokumenta, audio i video zapise u vezi sa rušenjem aviona kompanije "Idžipter", saopštila je danas njegova kancelarija.
Idžipterov avion Airbus A320-232 (SU-GCC) (Foto: Thomas Ranner/ jetphoto.net) -
Idžipterov avion Airbus A320-232 (SU-GCC) (Foto: Thomas Ranner/ jetphoto.net)

Ti podaci se odnose na period dok je avion bio na aerodromu Šarl de Gol, pa sve dok nije napustio vazdušni prostor Francuske, prenio je Rojters.

Egipatski javni tužilac je, takođe, od grčkih vlasti tražio transkripte razgovora između pilota i zvaničnika grčke kontrole vazdušnog saobraćaja. Traži i da oni budu ispitani o tome da li je pilot uputio poziv u pomoć.

Egipatski istražitelji koji ispituju pad putničkog aviona kompanije "Idžiptera" u Mediteran saopštili su da analiziraju podatke uključujući signale poslate iz aviona, ali da je još uvijek prerano da se izvuku zaključci o uzroku nesreće.

Oni su u saopštenju u subotu naveli da analiziraju materijale dobijene od kontrole vazdušnog saobraćaja, podatke o avionu i dokumenta posade kao i podatke iz sistema upravljanja avionom i održavanja aviona.

"Prerano je da se donosi bilo kakav sud ili odluka samo na osnovu poruka kakve su signali ili indikatori koji mogu da imaju različite uzroke i to zahtjeva dalju analizu", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Francuska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja saopštila je ranije danas da je egipatski avion emitovao automatske poruke koje ukazuju da je u letjelici prije pada bilo dima.

Avion se 19. maja srušio u Sredozemnom moru sa 66 putnika i članova posade.