latinica  ћирилица
24/05/2016 |  15:36 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

"Dani Ćirila i Metodija u Srbiji i Republici Srpskoj"

Tradicionalna manifestacija "Dani Ćirila i Metodija u Srbiji i Republici Srpskoj" počela je kazivanjem stihova pjesnika iz slovenskih zemalja i srpske dijaspore u porti Hrama Svetih Ćirila i Metodija u beogradskom naselju Јajinci.
"Dani Ćirila i Metodija u Srbiji i Republici Srpskoj" - Foto: SRNA
"Dani Ćirila i Metodija u Srbiji i Republici Srpskoj"Foto: SRNA

Centralna svečanost "Akademija zahvalnosti Svetim Ćirilu i Metodiju" održana je sinoć u Udruženju književnika Srbije, saopšteno je danas iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Na svečanosti su, uz muziku majstora na gitari Uroša Dojčinovića, svoje stihove kazivali Јan Tazberik, Zuzana Kuglerova, Ondrej Kalamar, Miroslav Demak i Martin Prebuđila iz Slovačke, te Bojan Angelov i Dimitar Hristov iz Bugarske.

Stihove su govorili i Hristo Petreski i Trajče Kacarov iz Makedonije, Elena Roškova iz Rusije, Ljiljana Crnić iz Hrvatske, kao i pripadnici srpske dijaspore Toda Medić iz Australije i Uroš Stepanov iz Švedske.

Iz Srbije i Republike Srpske pjesme su recitovali Radomir Andrić, Zorica Arsić Mandarić, Radomir Mićunović, Vojislav Vukotić, Manojle Gavrilović i Duško M. Petrović.

Stihove pjesnika iz slovenskih zemalja, koji ove godine nisu stigli na manifestaciju, recitovala je Nina Simić, a slavnu pjesmu svetog Ćirila "Počujte svi narodi slovenski" Vico Dardić.

Cvijeće na spomenik Ćirilu i Metodiju danas su u parku iza Vukovog spomenika u Beogradu, osim predstavnika Udruženja književnika Srbije i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, položili i pjesnici iz slovenskih zemalja.

Cvijeće su položili i ambasadori i predstavnici ambasada Makedonije, Bugarske, Rusije, Bjelorusije, Češke, Slovačke, Hrvatske, kao i Skupštine grada Beograda i Udruženja "Ćirilica".

Pjesnici su se nakon toga podijelili u dvije grupe, od kojih je jedna otputovala u Kostolac da bi večeras svoju poeziju govorila u Hramu Svetog Maksima Ispovednika, dok je druga otputovala u Republiku Srpsku, gdje će nastupiti u Matičnoj biblioteci u Istočnom Sarajevu.

Pjesnici će sutra u Istočnom Sarajevu posjetiti jednu osnovnu školu i čuvenu sarajevsku Staru crkvu na Baščaršiji, a u Braničevskom kraju manastir Gornjak i galeriju Milene Pavlović Barili.

Manifestaciju zajedno organizuju Udruženje književnika Srbije i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.