latinica  ћирилица
24/05/2016 |  18:09 | Autor: SRNA

Regionalna konferencija Interpola - Usvojene preporuke u vezi sa upravljanjem granicama

Učesnici Regionalne konferencije Interpola usvojili su preporuke u borbi protiv transnacionalnog krijumčarenja drogama, psihotropnim supstancama i prekursorima, te preporuke u vezi sa upravljanjem granicama i jačanjem policijske saradnje u borbi protiv stranih boraca.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS


Na konferenciji, održanoj u Pragu, usvojene su i preporuke u vezi sa daljim davanjem podrške projektu "Interpol 2020", saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Na skupu je raspravljano o najnovijim bezbjednosnim izazovima sa kojima se Evropa trenutno suočava, terorizmu, trgovini ljudima, korupciji, te zloupotrebi droga i sajber kriminalu, a u kontekstu zajedničkog djelovanja policija evropskih zemalja članica Interpola.

Poseban akcent dat je realizaciji Interpolove platforme/projekta pod nazivom "Interpol 2020: Globalne prijetnje sa kojima se susreću policije u dinamičnom okruženju", čiji je cilj strateška i operativna priprema Interpola za suprostavljanje novim bezbjednosnim prijetnjama i potrebama zemalja članica.

Generalni sekretar Interpola Јirgen Stok naglasio je izuzetne rezultate regionalne operativne akcije "Balkan triger", u toku koje je ostvarena izuzetna saradnja između zemalja regiona, kao i saradnja sa ostalim zemljama i Generalnim sekretarijatom.

Ovogodišnjoj Regionalnoj konferenciji, koja se održavala od 18. do 20. maja, prisustvovalo je 130 delegata iz 50 zemalja članica Interpola regiona Evrope, kao i 37 posmatrača i gostiju iz šest zemalja i 20 međunarodnih organizacija, kao i 19 prezentera iz Generalnog sekretarijata Interpola.

BiH je predstavljala delegacija Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, sa pomoćnikom direktora Samirom Kavazovićem na čelu, koja je održala niz bilateralnih sastanaka sa ostalim delegacijama, tokom kojih su razmijenjena iskustva u vezi sa proteklom saradnjom, navodi se u saopštenju.