latinica  ћирилица
25/05/2016 |  09:37 | Autor: SRNA

Lavrov: Ostajemo glavni energetski partneri Unije

Rusija će u bliskoj budućnosti ostati glavni energetski partner EU, rekao je ruski ministar spoljnih poslova u intervjuu mađarskom listu "Mađar nemzet".
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev) -
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev)

Lavrov je rekao da vjeruje da Rusija i EU "mogu da prevaziđu sadašnji negativni trend i krenu putem održivog jačanja saradnje".

"Polazimo od činjenice da nema razumne alternative uzajamno korisnom partnerstvu između Rusije i EU. Suviše smo povezani geografski, ekonomski, istorijski i u ljudskom smislu", rekao je Lavrov, a prenosi TASS.

On je dodao da je u zajedničkom interesu Moskve i Brisela da se produbi saradnja u oblasti odgovora na nove prijetnje i izazove, kao i u oblastima primjene zakona, nauci i kulturi.

Lavrov je rekao da to ne može da se postigne "bez odustajanja od logike konfrontacije i ograničavanja, bez dijaloga na principima istinske ravnopravnosti i realnog shvatanja uzajamnih interesa".

Ruski ministar je rekao da stanje ne može biti uobičajeno kada se Moskvi diktiraju uslovi saradnje i kada se ne uvažavaju interesi Rusije.

Lavrov je dodao je u uzajamnom interesu dvije strane da se izgradi ekonomska i humanitarna saradnja od Atlantika do Pacifika na osnovu ravnopravnosti i bezbjednosti.