latinica  ћирилица
25/05/2016 |  09:51 ⇒ 09:56 | Autor: RTRS

Hrvatska: U Saboru dovoljno ruku za nepovjerenje Karamarku?

Mediji u Hrvatskoj pišu da se situacija oko prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka sve se više komplikuje, prognozirajući istovremeno da on neće izbjeći smjenu.

Prebrojavaju se glasovi u Saboru za i protiv njega, pa prema posljednjim  procjenama , uz četiri poslanika MOST-a pojavio se i peti. Upravo taj je prevaga prilikom izglasavanja nepovjerenja. 

Za  izglasavanje nepovjerenja Karamarku potrebno je 76 ruku, a već neko vrijeme spominje se pet ključnih mostovaca, ocjenjuje Јutarnji. Upućeni navode, da će, ukoliko se Karamarku izglasa nepovjerenje, doći do potresa i u Vladi i u stranci.

- U tom slučaju slijede novi izbori. Ne vjerujem da bi u obzir došla mogućnost da na to mjesto prvog potpredsjednika dođe neko drugi iz HDZ-a - ocjenjuju o toj stranci. Dio članova vrha HDZ-a, blizak Karamarku, međutim, tvrdi da nema nikakve drame.

- Do izglasavanja ima još nekoliko nedjelja i još se može se svašta promijeniti.

A hoće li Karamarko opstati ili ne, i dalje najviše zavisi od političkog stava Mosta. Među neophodnih 76 ruku da se izglasa nepovjerenje Karamarku , uz SDP, mogla bi biti tri IDS-ova, dva poslanika SDSS-a, dva iz HRID-a i HDSSB-a, kao i  Stipe Petrina, Radimir Čačić, Šandor Јuhas, Veljko Kajtazi i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. U tom slučaju nedostaje pet mostovaca, a osim Mire Bulja, za sada je poznato da prvog potpredsjednika Vlade neće podržati ni Maro Kristić. Neki pretpostavljaju da bi im se mogao pridružiti i Ivan Kovačić, a ko bi mogla biti preostala dva, za sada se samo nagađa, pišu hrvatski mediji.