latinica  ћирилица
25/05/2016 |  13:28 | Autor: SRNA

Galijašević: Udar vrha SDS-a na slobodu medija

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da zahtjev SDS-a da Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA BiH ispita navode iznesene na RTRS-u o navodnom učešću Ministarstva bezbjednosti BiH, OBA i nekih stranih obavještajnih službi u organizaciji protesta u Banjaluci nije usmjeren ka poboljšanju bezbjednosnog stanja u BiH, nego predstavlja još jedan udar na institucije Republike Srpske - ovaj put javni servis.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević ističe da je SDS "vrlo perfidno upakovao" svoj zahtjev u navodnu zabrinutost da je došlo do zloupotrebe bezbjednosnog aparata u BiH, a da su stvarna meta mediji koji objavljuju ili prenose informacije koje ne odgovaraju vrhu SDS-a.

"Vrh SDS-a očito traži samo način kako da oslabi institucije Srpske, posebno medije. Nakon zahtjeva da se uvede 'prinudna uprava' u RTRS-u, ovo je očito novi, ne baš maštovit način uništavanja slobode javne riječi i sredstava javnog informisanja", ocjenjuje Galijašević.

Prema njegovim riječima, gospoda iz SDS-a očigledno ne znaju da nije krivo ogledalo što je slika ružna.

"Mediji u Republici Srpskoj su najsnažniji izraz nacionalne težnje za slobodom i najbolja manifestacija te slobode ogleda se u njihovoj slobodi. Samo bi politički bolesnik poslao 'tajnu službu' da se bavi medijima, umjesto da insistiraju na rasvjetljavanju brojnih terorističkih napada u BiH ili pokušaja ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima", kaže Galijašević.

On je napomenuo da podrška SDA ovom zahtjevu SDS-a dokazuje da su te dvije stranke "bratske zločinačke i kriminalne organizacije" koje napadaju medije, dok istovremeno tolerišu terorističke organizacije i u vrhu parlamenta BiH drže ratnog šefa zeničke policije Šefika DŽaferovića, saučesnika u zločinima mudžahedina na Vozući.

"U momentu kada u ovoj zemlji, bez adekvatnih mjera nadzora djeluju i borave povratnici iz Gvantanama, njih šest - Omar Budela Hadž /Omar Boudella Hadž/, Muhamed Nehle /Muhamed Nechle/, Mustafa Ait Idr /Mustafa Ait Idr/, Lahdar Bumedijen /Lakhdar Boumediene/, Saber Lahmar Labar /Saber Lahmar Labar/ i Tarek Mahmod Ahmad Al Savah /Tarek Mahmod Ahmad Al Sawah/, i kada je Dragan Mektić, izmjenom zakona o poslovima sa strancima, bukvalno oslobodio Abu Hamzu /Imad al Husin/, kada nesmetano djeluju šejh i duhovni vođa mudžahedina Imad al Misri /Eslam Faragala Ahmed Durmo/ i glavni bezbjednjak zločinačkog Odreda 'El mudžahedin' Ajman Avad /Ebu Abdurahman/, i kada se zbog zločina mudžahedina na Vozući sudi generalu Sakibu Mahmuljinu - SDS dokazuje koliko je štetan po mir u BiH i vlastiti narod", upozorava Galijašević.

Galijašević ističe da je "saradnja sa /tuskim predsjednikom Redžepom Tajipom/ Erdoganom očito dala rezultat i kod Bosića i njegovih narandžastih poslanika".

"I Erdogan uništava medije: hapsi u novinskoj agenciji 'Cihan', policijom zatvara najtiražniji list 'Zeman'. Gospodo iz SDS-a, ovo nije Anadolija, ni Istanbul. BiH je u Evropi i neće biti slika Erdoganovog ni Izetbegovićevog amaneta", poručio je Galijašević, istakavši da će BiH sa strankama u vlasti poput SDA i SDS-a uvijek biti "antievropski talog ispunjen mržnjom".