latinica  ћирилица
25/05/2016 |  14:45 | Autor: Blic

General Majkl Rouz: Evropa uskoro neće moći da se brani

Evropska unija je ozbiljno zanemarila oružane snage i rizikuje da svoje vojnike pretvori u civile u uniformama, izjavio je uticajni britanski general Majkl Rouz. Prema njegovim tvrdnjama, najveći problem evropskih vojnika danas su evropski zakoni "koji će ih učiniti nesposobnim za ono što se na bojnom polju očekuje".
General Majkl Rouz (Foto: Colin McPherson) -
General Majkl Rouz (Foto: Colin McPherson)

- Prema mom mišljenju, evropski zakoni već su velikoj mjeri su ugrozili odbrambene mogućnosti britanske vojske. Uvođenjem evropskog prava u nacionalni pravni sistem, naši vojnici su opasnosti da postanu ništa više nego civili u unformama - rekao je Rouz, a prenio britanski Telegraf.

Majkl Rouz tako se priključio onima koji se zalažu za izlazak Velike Britanije iz EU, nepunih mjesec dana prije refernduma na kome će se ostrvljani izjašanjavati o tom pitanju.

Oni koji se zalažu za ostanak, tvrde da bi ostanak Britanije u EU od velike važnosti za obezbjeđivanje mira u Evropi, ali Majkl Rouz takav stav smatra "uvredom za evropske nacije".

- Јasno je da je potrebna nova disciplina i nov način priprema da biste obučili vojnika ili pripadnika mornarice za borbu u odnosu na civilno okruženje - rekao je Rouz.

Majkl Rouz nije jedini bivši britanski general koji se zalaže za Bregzit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Grupa od 12 vojnih komandanata koji su služili u Iraku, Avganistanu i na Foklandskim ostrvima, takođe javno se založila ua izlazak iz EU.

General Tim Kros, koji je služio i u Iraku, kaže da Britanija "ne treba da veže svoju budućnost za organizaciju koja konstantno žonglira između 28 zemalja dok se polako pretvara u pravu političku uniju koja podrazumijeva i jedinstvene oružane snage, jedinstven pravni sistem, jedinstvenu monetu i ekonomsku politiku".

S druge strane, Mičel Falon, britanski minstar odbrane, upozorava da bi izlazak iu EU jedino Rusiji odgovarao i da je glas za izlazak iz EU "izuzetno neodgovoran", ako i da bi "Putin sasvim sigurno glasao za to".