latinica  ћирилица
25/05/2016 |  15:40 | Autor: SRNA

Holandija ukida dvojno državljanstvo džihadistima

Holandija je danas usvojila Zakon kojim se omogućava ukidanje dvojnog državljanstva građanima koji se pridruže terorističkoj grupaciji ili se u inostranstvu bore na stranim u sličnim organizacijama poput Islamske države.
DŽihadisti - Foto: TANЈUG
DŽihadistiFoto: TANЈUG

U skladu sa zakonom, neće biti neophodna sudska presuda da bi se ukinulo holandsko državljanstvo onima koji imaju dvojno državljanstvo.

Zakon je predložen u Holandiji odmah nakon terorističkih napada 13. novembra u Parizu. Nacrt zakona dobio je veliku podršku u parlamentu.

"Po povratku u Holandiju, ti džihadisti predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost. U tom slučaju, brz odgovor je neophodan da bi se izbjegao povratak tih ljudi u Holandiju", navodi se u saopštenju holandske Vlade.

Po ukidanju državljanstva, osoba ima četiri sedmice da se žali na odluku.

Zakon se ne odnosi na osobe mlađe od 16 godina i ljude koji imaju samo holandsko državljanstvo jer, prema međunarodnom zakonu, Vlade ne mogu ljude ostavljati bez države.

Francuski predsjednik Fransoa Oland predložio je sličan zakon nekoliko dana nakon napada u Parizu, ali suočio se sa oštrom reakcijom, nakon čega je u martu povukao prijedlog.