latinica  ћирилица
25/05/2016 |  17:39 ⇒ 26/05/2016 | 12:07 | Autor: RTRS

Komemoracija povodom smrti Bate Živojinovića

U velikoj sali Doma sindikata u Beogradu, danas je održana komemoracija povodom smrti velikana srpskog i jugoslovenskog filma Velimira Bate Živojinovića.
Komemoracija Bati Živojinoviću u Domu sindikata - Foto: TANЈUG
Komemoracija Bati Živojinoviću u Domu sindikataFoto: TANЈUG

Članovi porodice, prijatelji, stranačke kolege i poštovaoci uputili su posljednji pozdrav Bati.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, a zatim su emitovani inserti iz filmova Pesma sa Kumbare, Vlak bez voznog reda, Uzavreli grad, Breza, Skupljači perja, Bitka na Neretvi, Most, Majstor i Margarita, Valter brani Sarajevo, Balkan ekspres i Lepa sela lepo gore.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je da je Živojinović učinio ponosnom stranku čiji je bio član, kao i Srbiju.

On je naglasio da se srpska glumačka legenda nikada nije trudila da se prema njoj odnose kao prema velikoj glumačkoj zvijezdi jer je to uvijek i bila.

Ističući Batinu veliku popularnost u Kini, Dačić je rekao da je prikazivanje filma "Valter brani Sarajevo" u toj zemlji Batu učinilo mitom.

Dačić je rekao da ne zna da li je u stanju da bude "tako veliki glumac" i da se oprosti od Živojinovića bez suza, prenose beogradski mediji.

"Ipak, molim vas da ga ne ispraćamo plačući jer je on zaslužio veliki aplauz. Neka mu je večna slava i hvala mu za sve, Valter ne može da umre, Valter je besmrtan", dodao je Dačić.

Druga komemoracija biće održana sutra u 11 časova u Starom dvoru Skupštine grada Beograda.

Dva sata kasnije, u 13 časova na Novom groblju u Beogradu, biće održano opelo, a zatim će slavni Valter biti ispraćen na vječni počinak u Aleji velikana.