latinica  ћирилица
25/05/2016 |  18:41 | Autor: SRNA

Bevanda: U toku ograničenje zapošljavanja u javnoj upravi

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je danas u Briselu da su u BiH u toku racionalizacija troškova i ograničenje zapošljavanja u javnoj upravi.
Vjekoslav Bevanda - Foto: SRNA
Vjekoslav BevandaFoto: SRNA

Bevanda je naveo da je usvojena Srednjoročna strategija upravljanja javnim dugom BiH, što je veoma bitno za održivost duga na nivou BiH i entiteta.

Učestvujući u Ekonomskom i finansijskom dijalogu između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske, on je dodao da je donesena i Odluka o postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Bevanda je istakao da je cilj navedenih mjera, u kojima je ključnu ulogu imalo Ministarstvo finansija i trezora BiH, održavanje fiskalne stabilnosti i stvaranja uslova za privlačenje investicija.

Ministar finansija i trezora BiH naglasio je da je Program ekonomskih reformi za period 2016-2018. godina usko povezan sa Reformskom agendom, dokumentom koji je sačinjen u saradnji sa Evropskom komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama, te da svoje akcione planove u skladu sa ovim sprovode i niži nivoi vlasti u BiH.

Bevanda je istakao da je sprovođenje reformi u BiH u uzlaznoj putanji, posebno nakon podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.

On je naglasio da je Akcioni plan Savjeta ministara BiH predvidio 34 mjere i da je do aprila sprovedeno 20 mjera, što znači da je realizovano 55 odsto plana.