latinica  ћирилица
25/05/2016 |  19:06 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Kandidati SDS-a za gradonačelnike i načelnika bez podrške PDP-a? (VIDEO)

Pred izbore, previranja u tzv. Savezu za promjene, na loklanom nivou.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

PDP u Doboju neće podržati kandidaturu Obrena Petrovića, SDS-ovog kandidata za gradonačelnika. U Prnjavoru će PDP najvjerovatnije imati svog kandidata, a spekuliše se da ni u Bijeljini neće stati iza Miće Mićića iz SDS-a.

U PDP-u kažu, o svemu će u Savezu dogovarati narednih dana. Prioritet im je, kažu, zajednički nastup, a ako ga u nekim opštinama i gradovima ne budE, svaka stranka će računati u skladu sa svojim kapacitetima. Da li tzv. Savez za promjene "puca" ili stranke ostaju u istom taboru ? 

Prema mišljenju Gradskog odbora PDP-a u Doboju najbolji izbor za gradonačelnika jeste član njihove stranke - Tihomir Gligorić. Zvaničnici stranke, međutim, kažu da se čeka dogovor unutar Saveza za promjene. Onda će definisati zajedničkog kandidata.

- SDS je izuzetno zainteresovan za Doboj. Oni imaju trenutnog gradonačelnika Doboja, tako da je s te strane potpuno opravdan njihov stav koji mi hoćemo da razmotrimo, naravno u skladu sa dogovorom i da vidimo kako ćemo ići dalje - kaže Borislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Iako dobojska PDP ima loše mišljenje o aktuelnoj lokalnoj vlasti i gradonačelniku Obrenu Petroviću i želi svog kandidata, u SDS-u smatraju da dileme nema.

- Prednost će sigurno imati naš kandidat zato što je u dosadašnjim mandatima osvajao taj mandat, imao uspjeha u izbornoj trci - kaže Nikola Gavrić, SDS Doboj.

Koalicioni sporazum sa članicama tzv. Saveza za promjene od 28. decembra prošle godine obavezuje PDP i u Bijeljini da podrži kandidaturu Miće Mićića, iako, nezvanično, članovi ove stranke već dugo nisu zadovoljni odnosom SDS-a prema njima.

- Kandidatura gradonačelnika Miće Mićića ispred SDS-a ako je on kandidat, a jeste, znači neće biti upitna kad je u pitanju Partija demokratskog progresa, ako bude generalni dogovor Saveza za promjene - kaže Slaviša Marković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a.

Mićić je siguran u podršku PDP-a, iako je SDS u Bijeljini izgubio skupštinsku većinu.

- Naravno da i mi i PDP imamo određenih problema u smislu skupštinske većine, ali to ne znači da će to ugroziti stabilnost naše koalicije - kaže Mićić.

Јavna je tajna da su članovi PDP-a u Bijeljini uz SDS samo zahvaljujući tome što su dobili tražene funkcije.

- Svakako da su oni dio Saveza za promjene i da će čekati stav Saveza za promjene, mada znam da veliki dio članova PDP-a nije za to da se podrži kandidat za gradonačelnika Mićo Mićić - kaže Nedeljko Ćorić, predsjednik Gradskog dobora SNSD-a u Bijeljini.

I u Prnjavoru SDS namjerava ponovo da kandiduje aktuelnog načelnika, Sinišu Gatarića. PDP, međutim, najavljuje da će na izbore samostalno, a u opciji su tri kandidata ove partije – Desimir Živanić, Vladimir Kosić i Brane Žunić. Narednih dana će očigledno u tzv. Savezu za promjene ključati kao u loncu.