latinica  ћирилица
25/05/2016 |  19:38 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Mnogobrojna reagovanja na govor reisa Kavazovića u Švajcarskoj (VIDEO)

I danas brojna reagovanja na izjavu poglavara islamske zajednice Huseina Kavazovića, koji je rekao da se ne smije dozvoliti da Vlah zavlada Srebrenicom.
Husein Kavazović - Foto: RTRS
Husein KavazovićFoto: RTRS

Donosimo i druge dijelove Kavazovićevog govora, u kojima poručuje muslimanima da će ih za deset godina u BiH biti više od 60 odsto i da moraju da pokažu dominaciju.

Postavlja se pitanje, da li je ovo samo skandalozona poruka jednog vjerskog lidera, ili na vidjelo izlazi zvanična politika Sarajeva koje, podsjećamo, i kroz popis stanovništva traži način da u BiH bude više od 50 odsto Bošnjaka?

Visoki predstavnik Valentin Incko pozvao je vjerske i političke lidere u BiH da se uzdrže od zapaljive retorike i poteza koji razjedinjuju. 

Upozorenje da se neće oprostiti nikom ko ne glasa i dozvoli da Vlah vlada Srebrenicom, samo je dio instrukcija koje je reis Kavazović davao dijaspori u Švajcarskoj. U stilu '90-ih objašnjavao je muslimanima da moraju da pokažu dominaciju u BiH jer je, kako je rekao - sve ovo njihovo: "Birajte Bošnjaci da li da svakih 20-30 godina krv lijemo ili da izađemo na izbore i potvrdimo našu dominaciju, i da svima kažemo, ovo je muslimanska država, ovo je naše ovdje. Trenutno nas je više od 50 odsto...za deset godina biće nas više od 60 odsto..."

Reisova ratnohuškačka retorika iznenadila je predsjednika Srpske, jer je Kavazović, kako je saopštio predsjednik Dodik, do sada imao korektne izjave.

Poručio mu je da ovo nije zemlja muslimana i da nema potrebe da se protiv Srba bore grobovima, ali ima potrebe da shvati da bi Srbi i Bošnjaci i Hrvati trebalo da se bore zajedno protiv nezaposlenosti i lošeg života: "Reis Kavazović ovom izjavom štetu je nanio Islamskoj zajednici i sebi lično. Zvao on nas Srbima ili nekako drugačije, mi ćemo ove godine podržati jednog kandidata u Srebrenici, ali ne da bi služio interesima jednog naroda, već cijele Srebrenice, koja je već previše stradala i patila. Reisa Kavazovića pozivam da odbaci jezik mržnje i retoriku svog prethodnika, koga smo upamtili kao vodećeg bošnjačkog političara, i da kao duhovni vođa svog naroda učini sve da nam budućnost bude bolja od prošlosti i sadašnjosti."

Kavazović je glasno rekao ono što misli većina muslimanske političke elite, prokomentarisao je potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. U PDP-u, su naveli da nas je reis ovom izjavom, vratio u devedesete.

- Reis je ovom izjavom uvrijedio i udaljio Bošnjake od Srba. Mislim da će imati i gore političke posljedice od Komaričine ijave. Ne vidim kako može da se izvini. Јer on je ovo rekao u ambijentu u kojem mislio da niko drugi neće čuti, rekao je Mladen Ivanić.

Mladen Bosić, s druge strane, reagovao je tek na pitanje novinara da li i za Kavazovića ima istu poruku koju je uputio i patrijarhu Irineju – da osnuje stranku ako će se baviti politikom.

- Na Kavazovićevu izjavu mora se odlučno reagovati, u suprotnom može se desiti ono što se desilo devedesetih godina kada su vjerske vođe davale takve izjave, rekao je predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih, Nedeljko Mitrović.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata, Božica Živković Rajilić kaže da nikada nije čula srpskog sveštenika da kaže nešto poput Kavazovića i Komarice, a u BORSU navode da je ovo ratnohuškačka izjava.

Politički predstavnici Srba u Srebrenici ocijenili su da izjava poglavara Islamske zajednice poziva na aparthejd i da histerično traženje da bošnjački narod mora da ima vlast nad srpskim narodom u Srebrenici, nije ništa novo, jer muslimanski vjerski službenici godinama slično govore na vjerskim skupovima, s tim da je ovaj put Kavazovićeva poruka izašla u javnost.