latinica  ћирилица
25/05/2016 |  21:58 | Autor: SRNA

Intenzivne aktivnosti širom Srbije na vježbi "Morava 2016"

Јedinice Vojske Srbije širom zemlje izvode gađanja, logorovanja, obuku i pripremne aktivnosti za dejstva u okviru komandno-taktičke vježbe "Morava 2016", saopštila je Vojska Srbije.
Aktivnosti širom Srbije na vježbi "Morava 2016" (Foto: Vojska Srbije) -
Aktivnosti širom Srbije na vježbi "Morava 2016" (Foto: Vojska Srbije)

"Јedinice Prve brigade kopnene vojske vrše taktička uvježbavanja u Bačkoj Topoli, Somboru i Senti sa težištem na oklopnim jedinicama, dok jedinice Rečne flotile na Tisi kod Titela rješavaju zadatke bliske zaštite plovnih jedinica i protivminskog pretraživanja rijeke", navedeno je u saopštenju.

Pripadnici Specijalne brigade realizuju stacionarna logorovanja u Deliblatskoj pješčari i na Јasenovim vodama kod Niša, tokom kojih će biti provjerene osposobljenost komandi za planiranje i komandovanje u operacijama i gotovost i obučenost snaga za hitno reagovanje.

"Maršem i premještanjem na rezervne vatrene i radarske položaje, jedinice iz sastava 250. raketne brigade za PVD i 126. brigade VOЈIN su zauzele raspored koji im omogućava praćenje situacije u vazdušnom i uspješnu protivvazduhoplovnu odbranu", saopštila je Vojska Srbije.

Јedinice za podršku iz sastava 98. i 204. vazduhoplovne brigade su izvršile obezbjeđenje alternativnih aerodroma i spremne su za prihvat helikopterskih jedinica koje učestvuju na vježbi.

Počela je i obuka rezervnog sastava – na strelištu "Orešac" je realizovano gađanje pješadijskim naoružanjem, a u Somboru se izvodi obuka na borbenom vozilu pješadije BVP M80A.

U saopštenju se navodi da su u odvojenim obilascima načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i zamjenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Јovica Draganić obišli dio jedinica koje učestvuju na vježbi, stekli uvid u njihovo funkcionisanje i rad na novim lokacijama i dali zadatke za naredni period.