latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:43 ⇒ 11:43 | Autor: B92

Kavalirsi prvi finalisti NBA lige (VIDEO)

Klivlend Kavalirsi prvi su finalisti NBA lige za sezonu 2015/2016.
Kavalirsi - Foto: Getty Images
KavalirsiFoto: Getty Images

Finale Istoka:

Klivlend Kavalirs – Toronto Reptors 115:84
Klivlend Kavalirs – Toronto Reptors 108:89
Toronto Reptors – Klivlend Kavalirs 99:84
Toronto Reptors – Klivlend Kavalirs 105:99
Klivlend Kavalirs – Toronto Reptors 116:78
Toronto Reptors – Klivlend Kavalirs 87:113

Kavsi su slavili u finalu istočne konferencije sa 4-2 u pobjedi protiv Torotno Reptorsa, poslije ubjedljive pobjede, ovoga puta na gostovanju u Kanadi – 113:87.

Tim iz Ohaja odigrao je još jedan sjajan meč, vodio je tokom svih 48 minuta susreta i potpuno zasluženo slavio na sjeveru za drugo uzastopno, a treće veliko finale u istoriji franšize.

Lebron DŽejms i drugovi saznaće ime protivnika u borbi za prsten možda već naredne noći, kada je od tri časa poslije ponoći u Oklahoma Sitiju na programu šesti duel u seriji između Tandera i aktuelninih šampiona Golden Stejt Voriorsa. Domaći sastav je na trijumf od prolaska dalje pošto vodi sa 3-2 u pobjedama.

- Grad žudi za titulom, a ja mislim da imamo pravi tim i potreban talenat da im ispunimo želju - rekao je trener Kavsa Tajron Lu, a nadovezao se Lebron, koji je rođen u predgrađu prestonice Ohaja Akronu.

- Znam da naš grad zaslužuje, znam da navijači svakako zaslužuju titulu. Ali mi to nismo zaslužili, još uvijek. I dalje moramo da odemo i uzmemo to prstenje. Moramo još jednom da izađemo na teren i da se dokažemo - rekao je DŽejms, koji će igrati svoje šesto uzastopno, a ukupno sedmo finale u svojoj 13 godina dugoj karijeri.

Upravo je "Kralj" bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 33 poena (10/16 za dva, 3/6 za tri), 11 skokova i šest asistencija, uz po tri blokade i izgubljene lopte. Sjajn je bio i Kajri Irving sa tri poena manje (10/20 za dva, 2/4 za tri), devet uspješnih dodavanja, šest skokova, tri ukradene lopte, ali i četiri "prodate" lopte.

Kevin Lav dodao je 20 poena (1/3 za dva, 4/8 za tri), 12 uhvaćenih lopti i četiri asistencije, dok je DŽej-Ar Smit upisao 15 (0/1 za dva, 5/8 za tri).

Domaći nisu imali ni najmanje šansi da sačuvaju nepobjedivost na domaćem parketu i unese dramu u finale Istoka, a samo su Kajl Lauri i Demar Derozan bili na visini zadatka.

- Učimo. Nismo na istom nivou na kome se oni nalaze, ali ćemo bit - kratak je bio Dvejn Kejsi, trener domaćih, dok je Lauri samo izustio da je "veoma razočaran".

Plej Reptorsa bio je i ubjedljivo najefikasniji u svom timu sa 35 poena (5/10 za dva, 6/12 za tri) i po tri skoka i asistencije, ali ga je pratio samo Derozan sa 20 poena (9/17 za dva, 0/1 za tri) i takođe po tri uhvaćene lopte i dodavanja za pogodak.

Niko od ostatka ekipe nije imao dvocifren učinak, a više od ostalih istakli su se Patrik Peterson sa devet, Demar Kerol sa sedam, odnosno Јonas Valančunas sa šest poena i osam skokova.

Veliko finale najjače lige svijeta startuje drugog juna, a ukoliko Tanderi prođu Kavsi će imati prednost domaćeg terena, dok će u suprotnom meč više pred svojim navijalima imati Voriorsi.